10 λόγοι που δείχνουν ότι η Κινόα είναι εξαιρετική τροφή


1. Πηγή πρωτεινών: Σύμφωνα με τον Αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και γεωργίας, η Κινόα μπορεί να παρέχει περισσότερο από το 180% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης 10 βασικών αμινοξέων για τη διατροφή των ενηλίκων.

2. Πηγή υδατανθράκων και ινών: Η Κινόα είναι πολύ πλούσια σε διαιτητικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος, συμβάλουν στο αίσθημα του κορεσμού, μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και εμποδίζουν τη γαστρεντερική λοίμωξη ή φλεγμονή. Χρησιμεύουν, ακόμα, ως πρεβιοτικά.

3. Πηγή λιπιδίων: Τα λιπαρά οξέα (PUFA) της Κινόα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία και εμποδίζουν την ανάπτυξη φλεγμονών στο σώμα.

4. Πηγή βιταμινών: Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B, C, και Ε. Αυτές οι βιταμίνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και τη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης.

5. Πηγή μετάλλων:
Περιέχει επαρκείς ποσότητες από ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Το περιεχόμενο μετάλλων της είναι υψηλότερο από εκείνο του ρυζιού, του σιταριού ή άλλων σιτηρών.

6. Σαπωνίνες: Οι σαπωνίνες, που βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα του σπόρου της Κινόα, είναι χρήσιμες στην παραγωγή βιολογικών καλλιεργειών, καθώς προστατεύουν από τις μικροβιακές μολύνσεις και απομακρύνουν τα έντομα και τα πτηνά.

7. Phytoecdysteroids: Αυτές οι στεροειδείς ουσίες συμβάλουν στην οικοδόμηση των μυών, δρουν δηλαδή σαν ένα φυσικό μη ανδρογονικό «αναβολικό». Άλλα οφέλη που προσφέρουν, είναι η επούλωση των τραυμάτων και η αντιοξειδωτική τους ιδιότητα.

8. Φαινολικές ενώσεις: Οι φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στην Κινόα χρησιμεύουν ως αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

9. Betalains: Οι ουσίες αυτές αποδίδουν μια σειρά από ιδιότητες που προάγουν την υγεία και χρησιμεύουν ως μια φυσική χρωστική για τα τρόφιμα.

10. Γλυκίνη-βεταΐνη: Η Γλυκίνη-βεταϊνη είναι ουσία που περιέχει η Κινόα και συμβάλει στη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη, της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή: diettv.gr