Πώς οι γονείς «σκοτώνουν» τη δημιουργικότητα των παιδιών



Τα παιδιά έχουν αστείρευτη φαντασία και μια έμφυτη τάση να ανακαλύπτουν συνεχώς καινούρια πράγματα, να πειραματίζονται και να δημιουργούν. Ωστόσο, πολλές φορές οι γονείς άθελά τους, καταφέρνουν να περιορίσουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητα των παιδιών. Ας δούμε με ποιους τρόπους:
  • Υπερβολικός προγραμματισμός: Σαφώς τα παιδιά χρειάζονται μια ρουτίνα, αλλά αν προγραμματίζετε κάθε λεπτό της ημέρας τους, δεν τους αφήνετε τον απαραίτητο χρόνο να παίξουν ελεύθερα, να αναπτύξουν τη σκέψη τους και να δημιουργήσουν.
  • Αυστηρή κριτική: Η κριτική βοηθά τα παιδιά να βελτιωθούν, αλλά αν κάθε φορά που το μικρό σας σάς φέρνει μια κατασκευή ή σας αναλύει μια ιδέα του, εσείς ψάχνετε να βρείτε το αρνητικό που πρέπει να βελτιώσει, τότε είναι σα να του κόβετε τα φτερά.
  • Σύγκριση και ανταγωνισμός: Όταν συγκρίνετε συνεχώς ένα παιδί με τα αδέρφια ή τους φίλους του, τότε δημιουργείτε ένα κλίμα ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι πιο αδύναμοι χαρακτήρες να σταματούν την προσπάθεια, θεωρώντας ότι δε θα μπορέσουν ποτέ να φτάσουν τον «αντίπαλό» τους.
  • Υπερπροστασία: Αν είστε συνεχώς πάνω από το παιδί ελέγχοντας κάθε του βήμα και κάθε του κίνηση, πώς θα μπορέσει να τρέξει, να παίξει, να πειραματιστεί, να εξερευνήσει, να ανακαλύψει και να δημιουργήσει; Άλλο πράγμα να φροντίζετε να είναι ασφαλές και άλλο να το «πνίγετε» με τα «μη» και τα «πρόσεχε».
  • Υπερβολικές προσδοκίες: Σε όλα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο, γι’ αυτό αν βλέπετε ότι το μικρό σας έχει μια έμφυτη δημιουργικότητα, ενθαρρύνετέ το, αλλά χωρίς να το πιέζετε. Η υπερβολική πίεση και οι μεγάλες προσδοκίες μπορεί να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείτε.