Όταν το παιδί δεν κάθεται στο κάθισμα αυτοκινήτου


Στη χώρα μας κάθε χρόνο δεκάδες παιδιά τραυματίζονται σοβαρά ή χάνουν τη ζωή τους κατά τη μεταφορά τους με αυτοκίνητα. Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν κάθονταν σωστά δεμένα σε παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου, κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος τους.

Δυστυχώς όμως, ακόμα και σήμερα, πολλοί γονείς επιλέγουν να μεταφέρουν στην αγκαλιά τα παιδιά τους, είτε γιατί δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του κινδύνου, είτε γιατί, ακόμα χειρότερα, «το παιδί δεν κάθεται στο κάθισμα» και εκείνοι θέλουν απλά να αποφύγουν την γκρίνια και τα κλάματά του.

Ωστόσο θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε κάθε γονέα ή οποιονδήποτε άλλο ενήλικα που μεταφέρει ένα παιδί με αυτοκίνητο (παππού, γιαγιά κλπ), ότι το να καθίσει το παιδί στο κάθισμα και να δεθεί με ασφάλεια δεν είναι προαιρετικό, δεν είναι θέμα επιλογής, δεν έχει σχέση με το αν του αρέσει ή όχι. Είναι απολύτως απαραίτητο και κανείς δε θα πρέπει να το διαπραγματεύεται.

Πώς θα γίνει όμως αυτό;
  • Από το μαιευτήριο: Από την πρώτη μέρα που θα πάρετε το μωρό σας από το μαιευτήριο, βάλτε το στο καθσματάκι και δέστε το. Αν το κάνετε συνέχεια, για κάθε μικρή ή μεγάλη διαδρομή, το παιδί μεγαλώνοντας θα το θεωρεί κάτι φυσιολογικό και δε θα αντιδρά.
  • Δώστε το καλό παράδειγμα: Αν κάθε φορά που μπαίνετε στο αυτοκίνητο, δένεστε με τη δική σας ζώνη ασφαλείας, είναι λογικό το παιδί να θέλει να σας μιμηθεί και να δεθεί και αυτό. Επίσης, εξηγήστε του ότι όλο αυτό γίνεται για το καλό του, για να είναι δηλαδή ασφαλές και να ταξιδεύει χωρίς κίνδυνο.
  • Δώστε του πρωτοβουλίες: Αφήστε το παιδί να αισθανθεί μεγάλο, δηλαδή να καθίσει και να προσπαθήσει να δεθεί μόνο του. Κάντε το σαν παιχνίδι, χωρίς άγχος και φωνές και επαινέστε το, όταν τα καταφέρνει.
  • Πάρτε αυστηρά μέτρα: Αν παρ’όλα αυτά το μικρό σας έχει μάθει ότι γκρινιάζοντας ή κλαίγοντας μπορεί να περνά το δικό του και τελικά να το αφήνετε να κάθεται στο αυτοκίνητο όπως θέλει, ήρθε η ώρα για αυστηρά μέτρα. Εξηγήστε του με ήρεμο τρόπο ότι αν δεν καθίσει σωστά, δε θα πάτε πουθενά και θα γυρίσετε σπίτι. Πείτε του ότι το κάνετε όχι για να το τιμωρήσετε, αλλά επειδή το αγαπάτε πολύ και θέλετε να είναι ασφαλές. Αν δε συμμορφωθεί, πάρτε το παιδί και γυρίστε σπίτι. Μπορεί να αντιμετωπίσετε μια τεράστια έκρηξη θυμού, όμως θα καταλάβει ότι μιλάτε σοβαρά και την επόμενη φορά θα δεχτεί να καθίσει χωρίς αντίρρηση.