Πώς θα μεγαλώσετε ευπροσάρμοστα παιδιά


Η προσαρμοστικότητα είναι σπάνιο προσόν, το οποίο διαθέτουν ελάχιστοι άνθρωποι. Αυτό λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε στο παιδί τα εφόδια για να γίνει ευπροσάρμοστο όταν μεγαλώσει.

  • Να ακούτε με προσοχή όσα θέλει να σας πει, ακόμα και αν δεν έχετε όρεξη. Αν εισπράξει ότι θεωρείτε σημαντικά όσα διηγείται, θα νιώσει ότι έχει αξία και ενδιαφέρον ως άνθρωπος. Η αυτοπεποίθηση είναι αναγκαία για να γίνει με τον καιρό ευπροσάρμοστο.

  • Στην ίδια λογική, δε βοηθάει καθόλου η μόνιμη επικριτική διάθεση από μέρους σας όταν κάνει λάθη. Το σωστό είναι να φροντίζετε να επαινείτε το παιδί για όσα κάνει καλά και να του επισημαίνετε με παιδαγωγικό τρόπο όσα λάθη είναι στοιχειωδώς σοβαρά. Έτσι, δε θα φοβάται να δοκιμάζει διαφορετικά πράγματα στη ζωή του.

  • Μην προσφέρετε έτοιμες λύσεις στο παιδί κάθε φορά που έχει πρόβλημα ή έναν απλό προβληματισμό. Αφήστε το να σκεφτεί και να βρει εκείνο τη λύση, για να μπει στη νοοτροπία του «plan b» όταν προκύπτουν αναποδιές στη ζωή του.

  • Φροντίστε να του παρέχετε τις κατάλληλες συνθήκες να δείξει τις ικανότητες και τα ταλέντα του σε οποιοδήποτε επίπεδο. Μόνο κάποιος που νιώθει πνευματικά δυνατός και κοινωνικά αποδεκτός μπορεί να δείξει δείγματα προσαρμοστικότητας όταν χρειαστεί.

  • Είναι πάρα πολύ σημαντικό να το μάθετε να ρισκάρει ελεγχόμενα και να μη φοβάται μήπως αποτύχει. Πρέπει να κάνει σαφές στο μυαλό του ότι οι αποτυχίες είναι μέσα στο πρόγραμμα και μέσα από αυτές θα γίνει σοφός άνθρωπος. 

  • Σκεφτείτε μήπως η πειθαρχία που επιβάλλετε στο παιδί είναι υπερβολική και άθελά σας το μεγαλώσετε με τέτοιο τρόπο που να φοβάται να πάρει την παραμικρή απόφαση για να μη δυσαρεστήσει κανέναν, αφήνοντας πολλές φορές στην άκρη τα δικά του θέλω.