Όταν το δικό σας παιδί ασκεί bullying

Τα τελευταία χρόνια το bullying τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα και των κοινωνικών τάξεων. Και παρ’ όλο που οι περισσότεροι ασχολούμαστε με τα παιδιά-θύματα, το σωστό είναι να δώσουμε την ίδια σημασία και στα παιδιά-θύτες. Όταν οι γονείς ενημερώνονται για την εκφοβιστική συμπεριφορά του παιδιού τους αισθάνονται έκπληξη, καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι το δικό τους παιδί φέρεται με τέτοιο τρόπο. Όταν όμως ξεπεράσουν αυτό το πρώτο στάδιο, καλό θα είναι να σκεφτούν και να εφαρμόσουν τα παρακάτω:
  • Μιλήστε με το παιδί σας: Πολλές φορές τα παιδιά δε συνειδητοποιούν ότι αυτό που κάνουν είναι κακό και δεν καταλαβαίνουν τον αντίκτυπο που έχει στο άλλο παιδί. Εξηγήστε στο παιδί σας το λάθος του και ξεκαθαρίστε του ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές.

  • Μάθετε γιατί το κάνει: Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί το παιδί σας συμπεριφέρεται έτσι. Για παράδειγμα, το κάνει εσκεμμένα; Επειδή του λένε οι φίλοι του; Αντιδρά σε κάτι που του είπαν; Αναζητά την προσοχή; Αν μάθετε τι προκαλεί τη συμπεριφορά του, θα το βοηθήσετε ευκολότερα να την αλλάξει.

  • Θέστε αυστηρές συνέπειες: Σε καμία περίπτωση μην επιβραβεύετε το παιδί για αυτή τη συμπεριφορά (δυστυχώς υπάρχουν γονείς που το κάνουν) και επιβάλλετε ξεκάθαρες συνέπειες, σε περίπτωση που συνεχίσει.

  • Δώστε το καλό παράδειγμα: Αν συνηθίζετε να φέρεστε βίαια, να λύνετε τις διαφορές με άσχημο τρόπο, να υποτιμάτε τους αδύναμους ή τους διαφορετικούς, μην αναρωτιέστε γιατί το παιδί σας εκφοβίζει το μικροκαμωμένο παιδάκι με τα γυαλάκια της τάξης του.

  • Συνεργαστείτε: Το bullying είναι μια περίεργη υπόθεση, αφού το παιδί σας μπορεί να είναι θύτης αλλά και θύμα ταυτόχρονα, δηλαδή για παράδειγμα να εκφοβίζει στο σχολείο και να δέχεται εκφοβισμό σε μια εξωσχολική δραστηριότητα. Συνεργαστείτε με δάσκαλους, προπονητές κλπ. και αντιμετωπίστε την κατάσταση από κοινού.