Γιατί δε με ακούει το παιδί μου;


Αν το παιδί σας συνηθίζει να αγνοεί τις εντολές σας ή για να κάνει κάτι πρέπει να υψώσετε τον τόνο της φωνής σας και να καταφύγετε σε απειλές, τότε ίσως θα πρέπει να επανεξετάσετε τη δική σας συμπεριφορά. Πολλές φορές οι γονείς, άθελα τους, ενισχύουν την ανυπακοή των παιδιών τους κάνοντας τα παρακάτω:
  • Του δίνετε καθημερινά πολλές εντολές: Αν συνεχώς ζητάτε από το παιδί σας να συμπεριφερθεί κάπως ή του δίνετε οδηγίες και για τα πιο απλά πράγματα, το παιδί πρακτικά αρχίζει να μη σας ακούει. Η φωνή σας γίνεται κάτι σαν τον ήχο της τηλεόρασης που ακούγεται στο δωμάτιο, χωρίς κανείς να παρακολουθεί. Αφήστε το παιδί να πάρει πρωτοβουλίες και δώστε του οδηγίες, εντολές και συμβουλές μόνο για τα σημαντικά.
  • Δίνετε εντολές με λάθος τρόπο: Αν πείτε στο παιδί σας «μήπως ήρθε η ώρα να μαζέψεις τα παιχνίδια σου;», το παιδί θεώρει ότι δεν έχει έρθει η ώρα και δε χρειάζεται να το κάνει. Αντίθετα, όταν του δίνετε ξεκάθαρες εντολές, με ευγενικό πάντα τρόπο, τότε καταλαβαίνει ότι αυτό που του ζητάτε είναι υποχρεωτικό και όχι προαιρετικό.
  • Επαναλαμβάνετε τις εντολές σας: Αν το παιδί έχει συνηθίσει να του λέτε κάτι εκατό φορές, πριν αποφασίσει να το κάνει, τότε αυτή η συνήθεια πρέπει να αλλάξει. Μην επιτρέπετε στο παιδί να σας αγνοεί και εξηγήστε του ότι θα λέτε κάτι μόνο μία φορά και τέλος.
  • Δεν επιβάλλετε συνέπειες: Γιατί το παιδί να σας ακούσει, αν ξέρει ότι η ανυπακοή του δε θα έχει καμία συνέπεια; Μην του φωνάζετε, μη χρησιμοποιείτε ψεύτικες απειλές που δε θα εφαρμόσετε, αλλά θέστε τα όριά σας και επιβάλετε άμεσα τις συνέπειες όταν δεν τα τηρεί.
  • Δεν το επιβραβεύετε όταν σας ακούει: Τα περισσότερα παιδιά έχουν μάθει να ακούνε ψεύτικες απειλές, όταν δεν κάνουν κάτι. Ωστόσο, πολύ πιο σημαντικό είναι να ακούνε μια καλή κουβέντα όταν κάνουν κάτι, αμέσως μόλις τους το ζητήσετε. Μην αφήνετε τις καλές συμπεριφορές να περνούν απαρατήρητες. Δίνοντας μια θετική ενίσχυση, το παιδί ενθαρρύνεται να συνεχίσει να συμπεριφέρεται σωστά.