Καρδιακό φύσημα στο παιδί: Πότε είναι αθώο;



Πολλές φορές ακούμε ότι ένα παιδί έχει φύσημα στην καρδιά του. Οι γονείς με το δίκιο τους ανησυχούν και φοβούνται, αφού η καρδιά είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο για τη ζωή του παιδιού. 

Παρ'όλο που η συχνότητα εμφάνισης φυσημάτων είναι πολύ μεγάλη, μία μεγάλη κατηγορία από αυτά θεωρούνται αθώα ή φυσιολογικά και καθόλου δεν απειλείται η ζωή του παιδιού. Δηλαδή με άλλα λόγια, τα αθώα φυσήματα οφείλονται σε δονήσεις στην περιοχή της καρδιάς από στροβίλισμα του αίματος και όχι σε κάποια οργανική καρδιοπάθεια.

Συνήθως για να ακουστούν αυτά τα αθώα φυσήματα πρέπει ο χώρος του ιατρείου να είναι ήσυχος, το παιδί να μην κλαίει και η ακρόαση της καρδιάς από τον παιδίατρο να είναι προσεκτική.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, η ακρόαση των αθώων φυσημάτων συνήθως μειώνεται σιγά-σιγά καθώς το μέγεθος του θώρακα μεγαλώνει και αλλάζουν οι αιμοδυναμικές συνθήκες.

Τι κάνει ο παιδίατρος;

Παρ'όλο που όλα τα καρδιακά φυσήματα σχετίζονται με την καρδιακή λειτουργία, τα αθώα παραμένουν αθώα και τα παιδιά είναι υγιή χωρίς συμπτώματα. Ο παιδίατρος με την ακρόαση της καρδιάς του παιδιού με το στηθοσκόπιό του θα ακούσει έναν ήχο που κάνει η καρδιά εκτός από τον κλασικό που ξέρουμε όλοι. Το αθώο φύσημα ακούγεται αμέσως μετά το «τικ», δηλαδή μετά τον πρώτο καρδιακό τόνο. Η έντασή του είναι χαμηλή και η διάρκειά του αρκετά μικρή. Συνήθως με την αλλαγή της θέσης του σώματος (καθισμένο, όρθιο, ξαπλωμένο) επηρεάζεται και η ένταση του φυσήματος. Το έμπειρο αυτί του παιδιάτρου μπορεί να διακρίνει ότι το αθώο φύσημα ακούγεται σα μουσικός ήχος.

Για να ξέρει αν το φύσημα είναι αθώο ή όχι θα ζητήσει εργαστηριακό έλεγχο και παιδοκαρδιολογική εξέταση όπως:

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Ακτινογραφία θώρακος για καρδιά
  • Υπέρηχο καρδιογράφημα καρδιάς

Αν το φύσημα είναι αθώο, τότε όλες αυτές οι εξετάσεις θα είναι φυσιολογικές. Σε γενικές γραμμές, τα πιο συχνά αθώα καρδιακά φυσήματα είναι:
  • Το δονητικό, συστολικό ή μουσικό φύσημα του Still
  • Το αθώο συστολικό φύσημα της πνευμονικής
  • Το φύσημα περιφερικής στένωσης της πνευμονικής αρτηρίας
  • Ο φλεβικός βόμβος

Σε τελευταία ανάλυση, αν το παιδί έχει αθώο φύσημα δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, δε χρειάζεται περαιτέρω παρακολούθηση και μπορεί να κάνει όλες τις γυμναστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Πηγή: www.tlife.gr