Μεταμόσχευση μαλλιών: Η νέα εποχή




Τα τελευταία χρόνια η μεταμόσχευση μαλλιών έχει γνωρίσει μία νέα εποχή στον τρόπο εφαρμογή της μέσα από σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Πλέον κάνουμε λόγο για απολύτως ασφαλείς διαδικασίες, οι οποίες προσφέρουν καλύτερη εμπειρία και άριστα αποτελέσματα στα άτομα που επιθυμούν να δουν την εικόνα τους να βελτιώνεται.

Περίπου το 60% των ανδρών και το 50% των γυναικών του παγκόσμιου πληθυσμού θα βιώσει απώλεια μαλλιών σε κάποιο στάδιο της ζωής του. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση που -σε προχωρημένες περιπτώσεις- μπορεί να έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις, έως και κοινωνική απομόνωση.

Με την πάροδο του χρόνου, η συνθήκη αυτή δημιουργούσε ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για επιστημονική έρευνα πάνω στις μεθόδους αντιμετώπισης της απώλειας μαλλιών. Η πρώτη μεταμόσχευση μαλλιών εφαρμόστηκε στην Ιαπωνία το 1939. Έκτοτε οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν μέσα στο χρόνο αφορούσαν σε επεμβάσεις μικροχειρουργικής με βασικούς στόχους την ασφάλεια και το φυσικό αποτέλεσμα.
Σύγχρονες Μέθοδοι Εφαρμογής Μεταμόσχευσης Μαλλιών: FUE - FUT
Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι εφαρμογής μεταμόσχευσης μαλλιών περιλαμβάνουν την FUE (Follicular Unit Extraction) και FUT (Follicular Unit Transfer). Πρόκειται για δύο επαναστατικές τεχνικές οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά. Με τις συγκεκριμένες τεχνικές δόθηκε λύση στο πρόβλημα της εμφανούς μεταμόσχευσης, προσφέροντας μία φυσική εικόνα στη γραμμή των μαλλιών και, κατ’ επέκταση, στο πρόσωπο συνολικά.
Τεχνική FUE
Με τη συγκεκριμένη τεχνική τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται μεμονωμένα από την υγιή ζώνη (δότρια περιοχή). Ακολουθεί η εργαστηριακή προετοιμασία τους και στη συνέχεια εμφυτεύονται ένα – ένα στην πάσχουσα ζώνη (λήπτρια περιοχή). Η τεχνική FUE οδηγεί σε ένα απολύτως φυσικό αποτέλεσμα, καθώς δεν προκαλούνται ουλές και δεν απαιτείται κάποιο είδος συρραφής, ενώ δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος.
Τεχνική FUT
Κατά την επέμβαση πραγματοποιείται αφαίρεση λωρίδας του δέρματος και των τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή. Έπειτα, τα τριχοθυλάκια διαχωρίζονται μέσα από ειδική εργαστηριακή διαδικασία και στη συνέχεια τοποθετούνται μεμονωμένα στη λήπτρια περιοχή. Στη δότρια περιοχή εφαρμόζεται ειδική συρραφή που ονομάζεται "τριχοφυτική σύγκλειση". Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται διακριτική και λεπτή ουλή, η οποία καλύπτεται φυσικά από τις περιβάλλουσες τρίχες. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος και σε διάστημα 2 εβδομάδων περίπου ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει φυσιολογικά στις καθημερινές του ασχολίες.
Ποιος μπορεί να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών;
Μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε έχει ελεγχθεί από εξειδικευμένο δερματολόγο, έχει διαγνωσθεί με πάθηση που προκαλεί απώλεια μαλλιών και οι συντηρητικές θεραπείες δεν επαρκούν για να την αναστρέψουν.
Τα κριτήρια που καθορίζουν αν κάποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών είναι τα παρακάτω:
Ηλικιακό εύρος από 20 έως 75 ετών
Ο ασθενής δεν πάσχει από καρδιακές νόσους, διαβήτη, νεφροπάθεια ή είναι καρκινοπαθής
Ο αριθμός των υγιών τριχοθυλακίων είναι επαρκής
Δεν υπάρχει διάγνωση ή ένδειξη ψυχικής διαταραχής
Ο ασθενής έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει η σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο γιατρό και τον ασθενή. Από την πρώτη κιόλας επίσκεψη ο εξειδικευμένος γιατρός θα πρέπει να βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο να τον εμπιστευτεί έτσι ώστε να νιώσει άνετα και να του επικοινωνήσει το πρόβλημά του με ειλικρίνεια. Μεγάλη διαγνωστική αξία έχουν οι πληροφορίες που θα δοθούν από τον ασθενή σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, τυχόν φαρμακευτική αγωγή και συνήθειες στην καθημερινότητά του. Με βάση αυτά και σε συνδυασμό με την εκτενή κλινική εξέταση ο γιατρός θα είναι σε θέση να ορίσει την κατάλληλη μέθοδο για τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Κατερίνα Καλογιάννη, ειδική δερματολόγος, με εξειδίκευση στην επανορθωτική χειρουργική τριχωτού κεφαλής και στην δερματοχειρουργική.


Πηγή: Capital.gr