5 (απλοί) κανόνες για υγιές σώμα και μυαλό




Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ήταν αφιερωμένη στην προσπάθεια για έναν πιο δίκαιο κόσμο και στην υγεία για όλους. Και καθώς η καλή υγεία σχετίζεται άμεσα με την ευημερία και την ψυχική υγεία, οι παρακάτω "κανόνες" θα μας βοηθήσουν όλους να ισορροπήσουμε αυτούς τους δύο πόλους.

Υγιεινή διατροφή
Μια καλά ισορροπημένη δίαιτα είναι ένα από τα βασικά βήματα προς την καλή υγεία, σε κάθε ηλικία. Τρώμε τουλάχιστον τρία υγιεινά και θρεπτικά γεύματα τη μέρα και θυμόμαστε ότι το βραδινό δεν πρέπει να είναι το μεγαλύτερο γεύμα. Γεμίζουμε το πιάτο μας με τροφές που μας κάνουν καλό όπως φρούτα, λαχανικά, πλήρη σιτηρά, άπαχη πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και επιλέγουμε κατά το δυνατό μη επεξεργασμένες τροφές.

Καλός ύπνος
Η στέρηση ύπνου σχετίζεται με πολλά νοσήματα, ανάμεσά τους παχυσαρκία και καρδιοπάθειες. Ένας καλός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος σε κάθε ηλικία και ευνοεί την καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Περιορίστε το άγχος
Πιο εύκολα το λέμε παρά το πράττουμε, ειδικά εν μέσω πανδημίας, ωστόσο αυτός αξίζει να είναι ένας από τους στόχους στους οποίους θα αφιερωθούμε το υπόλοιπο του 2021! Η φυσική δραστηριότητα όπως το περπάτημα στη φύση και τεχνικές γιόγκα και Pilates μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να αρχίσουμε να ελέγχουμε το άγχος στη ζωή μας. Εάν νιώθουμε ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τις δυνατότητές μας δεν θα πρέπει να διστάσουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ασκηθείτε
Το "περίφημο" νούμερο 6 έγινε ο βασικός μας σύμμαχος αυτή την περίοδο της καραντίνας και της πανδημίας. Αν αποκτήσατε την καλή συνήθεια να βγαίνετε από το σπίτι και να περπατάτε ή να τρέχετε, βάλτε στόχο να τη διατηρήσετε όλη τη χρονιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αρκούν μόλις 150 μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα για να διατηρούμαστε υγιείς και να κρατάμε μακριά νοσήματα όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά.

Δώστε προτεραιότητα στην πρόληψη
Βάλτε τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις στη ζωή σας. Εάν δεν γνωρίζετε ποιες είναι απαραίτητες για την ηλικία και το προσωπικό ή οικογενειακό σας ιστορικό, ζητήστε τη βοήθεια του γενικού γιατρού. Εξετάσεις όπως η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων στο αίμα, καρδιογράφημα, τεστ Παπ και μαστογραφία μπορεί να σώσουν κυριολεκτικά τη ζωή σας.

Πηγή: Capital.gr