Παίρνετε αντιβίωση; Να γιατί πρέπει να πάρετε και προβιοτικά




Τα αντιβιοτικά παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν παράπλευρη βλάβη στα καλά βακτήρια του εντέρου σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια για αρκετές ημέρες, αφού σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο, εξηγεί ο Χρήστος Ν. Παπαφράγκος
Γενικός/οικ.ιατρός, Σ/Δντής Κέντρου Υγείας Τροπαίων Αρκαδίας και Αντιπρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής (Ε.ΚΟ.Γ.Ι).
Λήψη αντιβιοτικών χωρίς παρενέργειες στο γαστρεντερικό
Πώς μπορείτε λοιπόν να λάβετε αντιβιοτικά, χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες από το στομάχι; Η απάντηση βρίσκεται στα προβιοτικά. Το έντερό μας περιέχει περίπου 1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, με συνολικά 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια. Εάν το 80% αυτών των βακτηρίων ανήκει στο υγιές είδος, τότε η υγεία και η ευεξία μας βρίσκεται σε καλά επίπεδα.

Οποιαδήποτε μείωση στους πληθυσμούς των "καλών" βακτηρίων διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της εντερικής και κολπικής χλωρίδας, όπως μπορεί για παράδειγμα να συμβεί μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά. Λύση στο πρόβλημα αυτό δίνουν τα προβιοτικά, δηλαδή μικροοργανισμοί (ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες), οι οποίοι είναι όμοιοι με τα ωφέλιμα (καλά) βακτήρια του εντέρου και των βλεννογόνων.

"Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο εμείς οι ιατροί, προτείνουμε τη λήψη προβιοτικών, όταν συνταγογραφούμε αντιβιοτικά. Τα προβιοτικά επομένως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας. Αυτά συνήθως βρίσκονται σε προϊόντα γάλακτος, που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ, το γιαούρτι, τα μαλακά ωριμασμένα τυριά, το αριάνι όπως επίσης και στο τουρσί και στο ψωμί με μαγιά. Προβιοτικά όμως μπορούμε να λάβουμε και μάλιστα στη σωστή ποσότητα, μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής", εξηγεί ο γιατρός..

Πώς και πότε να πάρουμε τα προβιοτικά για να είναι αποτελεσματικά
Για να είναι αποτελεσματικά τα προβιοτικά θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή μετά τη λήψη του αντιβιοτικού. "Διαφορετικά, η αντιβίωση θα καταστρέψει τα προβιοτικά, πριν αυτά προλάβουν να φθάσουν στο έντερο, με αποτέλεσμα να χάνονται τα πολλαπλά οφέλη τους. Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε προβιοτικά για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τη λήξη της αντιβίωσης, ενώ μπορείτε να τα παίρνετε και προληπτικά, για να διατηρήσετε ένα υγιές εντερικό και ουροποιητικό σύστημα", συνεχίζει.

Πηγή: Capital.gr