Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλες συχνές παθήσεις καρπού κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19




Ευχαριστούμε πολύ τον Δρα Αθανάσιο Ι. Γεωργοκώστα, M.D., ορθοπεδικό χειρουργό, αθλητίατρο, συνεργάτη Γ’ Ορθοπεδικής κλινικής Υγεία, εξειδικευθέντα στο τμήμα αθλητικών κακώσεων γόνατος Santy-Jean Mermoz, Λιόν, Γαλλία (www.georgokostasorthopaedics.gr).

κ. Γεωργοκώστα:
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ξεκίνησα να εμφανίζω πόνο στο δεξί μου χέρι. Είμαι αρχιτέκτονας και πάντα έκανα αρκετή δουλειά στον υπολογιστή. Τώρα με την πανδημία COVID-19, δουλεύω από το σπίτι και ξοδεύω ακόμη περισσότερο χρόνο σχεδιάζοντας και γράφοντας στον υπολογιστή μου. Ανακάλυψα ότι ο πόνος αυξήθηκε και αντιμετωπίζω μυρμηγκιάσματα και μουδιάσματα στο χέρι και στον καρπό μου. Άκουσα για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ) και αναρωτιέμαι αν σχετίζονται τα συγκεκριμένα συμπτώματα με αυτή την πάθηση. Αν έχω ΣΚΣ, τι μπορώ να κάνω για να βοηθηθώ;

Απάντηση:
Υπάρχουν αρκετές παθολογίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα στο χέρι και τον καρπό. Η αίσθηση μυρμηγκιάσματος και μουδιάσματος μπορούν να προκληθούν στα χέρια από την πίεση των νεύρων, τα οποία μοιάζουν με ηλεκτρικά καλώδια που δίνουν την αίσθηση στα δάκτυλα. Η περιοχή κατανομής των συμπτωμάτων θα μας προσανατολίσει για την πάθηση την οποία έχετε. Είναι τα συμπτώματα σας όλη την ημέρα ή έχετε πόνο μόνο όταν γράφετε στον υπολογιστή; Για την περίπτωση που περιγράφετε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε μια με δύο συχνές παθολογίες που έχουν αυξήσει τη συχνότητα τους στην εποχή της τεχνολογίας. Η πρώτη είναι η τενοντίτιδα γνωστή και ως τενοντοελυτρίτιδα τύπου De Quervain. Αποτελεί έναν τραυματισμό από υπέρχρηση εξαιτίας επαναλαμβανόμενης κίνησης του χεριού και του καρπού. Η δεύτερη παθολογία θα μπορούσε να είναι ένα ΣΚΣ. Δραστηριότητες όπως γράψιμο στον υπολογιστή, σχεδιασμός, κηπουρικές δραστηριότητες, μπορούν να επιδεινώσουν αυτές τις καταστάσεις.

Η τενοντοελυτρίτιδα τύπου De quervain επηρεάζει τους τένοντες προς τη μεριά του αντίχειρα στην πλευρά του καρπού. Μπορεί να υπάρχει πρήξιμο σε αυτή τη μεριά και πόνος, ο οποίος αυξάνεται κατά τις στροφικές κινήσεις του καρπού ή κατά την άρση βάρους.

Το ΣΚΣ είναι μια παθολογία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πόνο, μούδιασμα και αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα δάκτυλα. Συμβαίνει όταν το μέσο νεύρο, το οποίο περνάει από το κέντρο της παλάμης και του καρπού πιέζεται ή ερεθίζεται με κάποιον τρόπο. Τα συμπτώματα περιορίζονται συνήθως στον αντίχειρα, δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο. Πολλοί ασθενείς με ΣΚΣ αναφέρουν αρχικά τις ενοχλήσεις τη νύχτα και καθώς η παθολογία προχωράει, μπορεί να προκληθεί αδυναμία που θα οδηγήσει σε δυσκολία των καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενούς μέχρι και πτώση αντικειμένων από τα χέρια του.

Αν τα συμπτώματα σχετίζονται με την τενοντίτιδα De quervain, η χρησιμοποίηση πάγου και ήπια παυσίπονα μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο. Η καλύτερη θεραπεία είναι όμως να μειωθεί η δραστηριότητα που προκαλεί τις ενοχλήσεις. Για παράδειγμα, αν ο πόνος αυξάνεται κατά τις γραφικές δραστηριότητες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύστημα υπαγόρευσης με ενεργοποίηση φωνής. Επίσης, πρέπει ο καθένας να μεριμνά για τη σωστή εργονομία του χώρου του, καθώς και τη σωστή στάση σώματος στην εργασιακή του καθημερινότητα. Η θέση του καρπού λοιπόν πρέπει να βρίσκεται σε ουδέτερη θέση γιατί όταν καθόμαστε σε λάθος ύψος, ο καρπός θα βρίσκεται σε μεγάλη κάμψη και θα δημιουργεί πίεση στα νεύρα και στους τένοντες.

Για να βοηθήσουμε να υποχωρήσουν τα νυχτερινά συμπτώματα από το ΣΚΣ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί νυκτερινός νάρθηκας με μεταλλική ενίσχυση στην παλαμιαία μεριά του καρπού που θα μειώσει τον ερεθισμό του νεύρου. Αν τα συμπτώματα προχωρήσουν πρέπει να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο ορθοπεδικό για να μας επαληθεύσει τη διάγνωση και να μας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα της θεραπείας.

Πηγή: Capital.gr