Γιατί αξίζει να γίνουμε "μέντορες": Τα οφέλη για τους άλλους και για εμάς




Σε μια εποχή που τα δεδομένα μας αλλάζουν, που η καθημερινότητά μας έχει πάρει μια μορφή διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει πολλές φορές νοιώθουμε μπερδεμένοι, αναποφάσιστοι για το τι θέλουμε να πετύχουμε. Νοιώθουμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια από κάποιον που ξέρει ή έχει ήδη περάσει από τη δική μας δυσκολία. Μπορεί επίσης, μετά από μια σειρά δυσκολιών που έχουμε περάσει να νοιώθουμε ότι "δεν αξίζουμε", ότι δεν είναι άξια λόγου η πορεία μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάτι να μεταλαμπαδεύσουν σε κάποιους άλλους.

"H έννοια του mentoring προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "μέντορας”, η οποία σήμαινε δάσκαλος, καθοδηγητής. Πρώτη φορά το συναντήσαμε σαν σοφό και έμπιστο σύμβουλο στη Οδύσσεια. Στην σημερινή ζωή ο όρος του mentoring είναι συνυφασμένος με την επαγγελματική εξέλιξη ενός νέου εργαζόμενου. Είναι η διαδικασία μεταβίβασης γνώσης και εμπειρίας από τον έμπειρο εργαζόμενο στο νεότερο, με στόχο να γίνει κοινωνός της γνώσης για τη διαχείριση των προκλήσεων, την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών" μας εξηγεί η Δρ. Νανά Τσουμάκη, σύμβουλος εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας.

Την ίδια όμως ανάγκη για βοήθεια έχουμε και στην προσωπική μας ζωή. Για να μπορέσεις να βγεις από την κακή ψυχολογία του ότι δεν έχεις καταφέρει κάτι αξιόλογο ή ότι δεν έχει άλλη δύναμη να παλέψεις για κάτι καλύτερο βρες τον άνθρωπο, που λειτουργεί ως πρότυπό σου, ως μέντορας, που μπορεί να σε εμπνεύσει ώστε να προχωρήσεις στην πραγματοποίηση των στόχων σου. Η σχέση σας θα σε βοηθήσει να σε ενδυναμώνει και αναπτύσσει το συναίσθημα της αυτοπεποίθησης, ενισχύοντας τις επαγγελματικές και προσωπικές δεξιότητες σου.

Βρες τον άνθρωπο που μέσα από την εμπειρία του θα σου δώσει:
- θετικές προσδοκίες και εμπιστοσύνη στις ικανότητες σου ώστε να βρεις αυτό που θέλεις να κάνεις, να αναζητήσεις νέες προοπτικές.
- την όρεξη να σκεφτείς λύσεις στα αδιέξοδά σου γιατί κάποιος άλλος πριν από εσένα είχε τις ίδιες δυσκολίες και βρήκε τις λύσεις του.
- βοήθεια να βρεις το κίνητρο να αναπτύξεις τις δεξιότητες που χρειάζεσαι ώστε να περάσεις στο επόμενο σου βήμα.

Γενικότερα οι άνθρωποι δυσκολεύονται στην αλλαγή! Όμως η αλλαγή αποτελεί συνθήκη για την ανέλιξή μας σε κάθε επόμενο στάδιο της ζωής μας, επαγγελματικά και προσωπικά. Το Mentoring έχει αναγνωριστεί ως η πλέον αποτελεσματικότερη διαδικασία μάθησης παγκοσμίως.

- Γίνε εσύ μέντορας για τους άλλους. Βρες μέσα σου για ποια επιτεύγματα είσαι περήφανος και αναρωτήσου πώς έφτασες σε αυτά. Μη κρατάς τις τεχνικές σου μυστικές, μοιράσου τες και θα δεις ότι θα αποτελέσεις έμπνευση για κάποιους που είναι κάποια βήματα πριν από εσένα.

- Το να γίνεις κάποια στιγμή πηγή έμπνευσης για άλλους ίσως είναι κίνητρο για τον εαυτό σου να βελτιωθείς, να κάνεις το κάτι παραπάνω ώστε να πετύχεις ένα στόχο.

- Κατάγραψε τις στρατηγικές σου που σε οδήγησαν πιο κοντά σε ένα στόχο. Μίλα για την εμπειρία σου και θα δεις ότι κάποιος εκεί έξω θα νοιώσει ότι πήρε την καθοδήγηση που χρειαζόταν και εσύ θα αναγνωρίσεις τι έχεις ήδη καταφέρει.

Η εμπειρική γνώση κάποιες φορές έχει μεγαλύτερη αξία από την στεγνή γνώση των βιβλίων αρκεί να είναι καταγεγραμμένη, αναγνωρισμένη και να μεταφέρεται με τον σωστό τρόπο.

Πηγή: Capital.gr