Γιατί μελανιάζουμε πιο εύκολα όσο μεγαλώνουμε;




Ο καθένας μας μπορεί εύκολα να αποκτήσει μία μελανιά μετά από ένα χτύπημα ή μια πτώση. Καθώς όμως μεγαλώνουμε, οι μελανιές αυτές αρχίζουν να γίνονται πιο εύκολα. Ας ξεκινήσουμε κατανοώντας το λόγο και το μηχανισμό που δημιουργούνται. Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική Mayo οι μελανιές προκαλούνται ως αποτέλεσμα ενός τραυματισμού που κάνει τα τριχοειδή αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος να σπάσουν. Τα σπασμένα αυτά αγγεία αιμορραγούν κάτω από το δέρμα, κάτι που εμείς βλέπουμε ως μελανιά. Η μελανιά ξεθωριάζει καθώς το αίμα απορροφάται από τον οργανισμό, μια διαδικασία που τυπικά διαρκεί μία με δύο εβδομάδες.

Γιατί όμως καθώς μεγαλώνουμε μελανιάζουμε πιο εύκολα;

Το δέρμα αλλάζει
Η παραγωγή του κολλαγόνου στο δέρμα μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Επίσης χάνεται μέρος από το προστατευτικό στρώμα λίπους κάτω από την επιδερμίδα το οποίο λειτουργεί και ως "μαξιλαράκι". Αυτό κάνει το δέρμα να γίνεται πιο λεπτό και πιο εύθραυστο, κάνοντάς το πιο επιρρεπές στις μελανιές, εξηγεί η γηρίατρος Sharon Allison-Ottey.

Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής

Ορισμένα από αυτά μπορούν επίσης να μας κάνουν πιο επιρρεπείς στις μελανιές. Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική Mayo σε αυτά περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
Ασπριίνη
Ιμπουπροφαίνη
φάρμακα που αραιώνουν το αίμα και αντιπηκτικοί παράγοντες
κάποια αντιβιοτικά και αντικαταθλιπτικά
Από τα συμπληρώματα το ιχθυέλαιο, το gingo biloba και το St. John’s wort θεωρούνται επίσης ότι συμβάλουν στο να μελανιάζουμε πιο εύκολα.

Κακή διατροφή

Είναι συχνότερο καθώς μεγαλώνουμε να παρατηρούνται ελλείψεις σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλουν και στην υγεία του δέρματος. Η έλλειψη βιταμίνης C πιο συγκεκριμένα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καθυστέρηση στο κλείσιμο πληγών.

Κάπνισμα

Οι μεγαλύτεροι ενήλικες που καπνίζουν είναι πιο επιρρεπείς σε μελανιές συγκριτικά με όσους δεν έχουν αυτή την κακή συνήθεια. Τα χημικά στον καπνό μπορούν να κάνουν τις φλέβες λιγότερο σταθερές, σύμφωνα με μελέτη στο Thrombosis and Haemostasis κάνοντάς τες πιο πιθανό να σπάσουν και να αιμορραγήσουν ακόμη και σε μικρά ατυχήματα.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο πτώσης

Οι παρακάτω συμβουλές ισχύουν πάνω κάτω για όλους μας:
Σηκωνόμαστε αργά από καθιστή θέση για να μην ζαλιστούμε.
Εάν έχουμε πάρει κάποιο καινούργιο φάρμακο και ζαλιζόμαστε ή νιώθουμε ναυτία το συζητάμε με τον γιατρό μας καθώς μπορεί να αποτελεί ανεπιθύμητη ενέργειά του.
Φοράμε σταθερά παπούτσια που υποστηρίζουν το πέλμα και προσφέρουν καλή πρόσφυση στο έδαφος.
Αποφεύγουμε να υπάρχουν στο πάτωμα χαλάκια που μπορεί να μας κάνουν να γλιστρήσουμε.

Plus one: Η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή μας υγεία και φυσικά για την πρόληψη των πτώσεων. Ζητάμε τη συμβουλή ενός γυμναστή για εύκολες ασκήσεις που ενισχύουν την ισορροπία μας και τις βάζουμε στην καθημερινότητά μας – δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ξεκινήσουμε μια καλή συνήθεια.

Πηγή: Capital.gr