Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται τη νύχτα




Κάθε χρόνο 2,3 εκατομμύρια γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού παγκοσμίως. Ευτυχώς όταν βρεθεί σε πρώιμο στάδιο ο καρκίνος του μαστού, οι ασθενείς τις περισσότερες φορές ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Η κατάσταση όμως γίνεται πολύ πιο δύσκολη εάν ο καρκίνος έχει ήδη κάνει μετάσταση.

Η μετάσταση συμβαίνει όταν τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα απομακρύνονται από τον αρχικό όγκο, ταξιδεύουν στο σώμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων και σχηματίζουν νέους όγκους σε άλλα όργανα.

Μέχρι τώρα, η έρευνα για τον καρκίνο δεν έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στο ερώτημα "πότε οι όγκοι αποβάλλουν μεταστατικά κύτταρα;". Οι ερευνητές υπέθεταν ότι οι όγκοι απελευθερώνουν τέτοια κύτταρα συνεχώς.

Nέα μελέτη όμως έρχεται να ανατρέψει αυτή την πεποίθηση, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στον καρκίνο μαστού, τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα που αργότερα δημιουργούν μεταστάσεις, προκύπτουν κυρίως όταν οι ασθενείς κοιμούνται.

Όπως είπε ένας εκ των ερευνητών "όταν η ασθενής κοιμάται, ο όγκος ξυπνά". Οι ορμόνες που ρυθμίζονται από τον κιρκάδιο ρυθμό ελέγχουν τη μετάσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στην έρευνα περιελήφθησαν 30 γυναίκες με καρκίνο, αλλά και ποντικοί.

Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι τα κύτταρα που φεύγουν από τον όγκο τη νύχτα, διαιρούνται πιο γρήγορα και επομένως έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να δημιουργήσουν μεταστάσεις σε σύγκριση με κυκλοφορύντα κύτταρα που φεύγουν από τον όγκο την ημέρα.

Αυτή η μελέτη δείχνει πως η αποβολή των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων από τον αρχικό όγκο ελέγχεται από ορμόνες όπως η μελατονίνη, η οποία καθορίζει τους ρυθμούς μας την ημέρα και τη νύχτα.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η ώρα που λαμβάνονται δείγματα του όγκου ή του αίματος για να γίνει η διάγνωση, ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει τα ευρήματα των ογκολόγων, καθώς τα κυκλοφορούντα κύτταρα "συμπεριφέρονται" διαφορετικά τη μέρα από ό,τι τη νύχτα.

Ένα τυχαίο εύρημα έδειξε στους ερευνητές το σωστό δρόμο. "Μερικοί από τους συναδέλφους μου εργάζονται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ και κάποιες φορές αναλύουν δείγματα αίματος σε ασυνήθιστες ώρες", είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι δείγματα που ελήφθησαν σε διαφορετικές ώρες του 24ώρου είχαν πολύ διαφορετικά επίπεδα κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων.

Μια άλλη ένδειξη που είχαν ήταν ο εκπληκτικά υψηλός αριθμός καρκινικών κυττάρων που βρέθηκαν ανά μονάδα αίματος σε ποντίκια σε σύγκριση με τον άνθρωπο. Ο λόγος, όπως φαίνεται, ήταν ότι ως νυκτόβια ζώα, τα ποντίκια κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι επιστήμονες συλλέγουν τα περισσότερα από τα δείγματά τους.
"Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν την ανάγκη να καταγράφεται συστηματικά ο χρόνος κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε μία βιοψία. Μπορεί να βοηθήσει να γίνουν τα δεδομένα συγκρίσιμα επί πραγματικής βάσης", είπαν οι ερευνητές.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να μελετήσουν πώς αυτά τα ευρήματα μπορούν να ενσωματωθούν σε υπάρχουσες θεραπείες για τον καρκίνο για τη βελτιστοποίηση των θεραπειών.

Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα, είναι να μελετήσουν εάν διαφορετικοί τύποι καρκίνου συμπεριφέρονται παρόμοια με τον καρκίνο του μαστού και εάν οι υπάρχουσες θεραπείες μπορούν να γίνουν πιο επιτυχημένες εάν οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία σε διαφορετικούς χρόνους μέσα στο 24ωρο.


Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.
Πηγή: Capital.gr