Νέα μετάλλαξη "Κένταυρος": Γιατί τράβηξε την προσοχή των ειδικών




Μία νέα παραλλαγή της Όμικρον, η BA.2.75, ή Κένταυρος όπως την έχουν ονομάσει, προκάλεσε την ανησυχία των ειδικών καθώς η διασπορά της κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η παραλλαγή εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου και έκτοτε τα κρούσματα έχουν εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και όπως φαίνεται η παραλλαγή αυτή έχει την τάση να κυριαρχήσει της BA.2. Αυτή τη στιγμή γνωστά κρούσματα της BA.2.75 έχουν εντοπιστεί σε σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρακολουθούν την νέα αυτή παραλλαγή έχοντας ενδεχομένως ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ δρ Soumya Swaminathan, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της. Ένα στοιχείο που τραβά την προσοχή των ειδικών είναι ο αριθμός των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η νέα παραλλαγή, γεγονός που θα μπορούσε να της δίνει "πλεονέκτημα" συγκριτικά με τις προηγούμενες παραλλαγές της Όμικρον, προκαλώντας ανασφάλεια στους ειδικούς αναφορικά με την πιθανή επίδραση των μεταλλάξεων αυτών.
Μπορεί να δημιουργηθεί ετήσιο εμβόλιο για τον κορονοϊό όπως εκείνο της γρίπης;
Ακόμη όμως κι αν τελικά δεν κυριαρχήσει σε άλλες χώρες, η ανάπτυξή της μετάλλαξης στην Ινδία υποδεικνύει ότι είναι πιθανό να αποτελέσει πρόβλημα υγείας στη χώρα. Ωστόσο δεν είναι αυτή η μόνη ανησυχία που προκαλεί η νέα μετάλλαξη στους ιολόγους.

"Αυτή την εποχή πέρυσι πολλοί είχαν πειστεί ότι η Δέλτα αντιπροσώπευε μία εξελικτική κορύφωση του κορονοϊού, η εμφάνιση όμως της Όμικρον και η αύξηση της ποικιλίας καθώς και η δυνατότητα των παραλλάξεών της να υπεκφεύγουν της ανοσίας είναι μια ένδειξη ότι δεν μπορούμε σε επίπεδο συνόλου του πληθυσμού να ακολουθήσουμε ένα πλάνο ετήσιου εμβολιασμού που θα προσομοιάζει με εκείνο της γρίπης", σχολίασε ο Dr Stephen Griffin, ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Leeds.

Πέρα από τα εμβόλια, τα μακροπρόθεσμα σχέδια δράσης θα έπρεπε να περιλαμβάνουν επιπλέον μέτρα που θα προλαμβάνουν τις λοιμώξεις και τις επαναλοιμώξεις. "Αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία περιβάλλοντων ανθεκτικών στις λοιμώξεις μέσω καλύτερου εξαερισμού, φιλτραρίσματος ή απολύμανσης του εισερχόμενου αέρα, έγκαιρη αναπροσαρμογή των τεστ για τις νέες μεταλλάξεις και τη σύσταση των απαιτούμενων χρόνων απομόνωσης που θα μειώσουν το κύμα της μετάδοσης", τονίζει.

Πηγή: Capital.gr