Ο πόνος και οι πιο κοινές αιτίες του




Είτε είμαστε 18 είτε 80, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει διάφορα είδη πόνου. Μπορεί να είναι σαφές από πού προέρχονται ορισμένοι από αυτούς, όπως πόνοι στη μέση και πόνοι περιόδου. Ωστόσο, μερικές φορές έχουμε πόνους που δεν φαίνεται να έχουν προφανή πηγή. Αν μάθετε περισσότερα για το τι προκαλεί τους κοινούς πόνους μπορεί αυτή η γνώση να σας βοηθήσει να τους αντιμετωπίσετε.

Γιατί πονάμε;
Ο πόνος είναι ο φυσικός τρόπος του σώματός μας να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τον πόνο, όπως εξηγεί ο Αλέξης Σωτηρόπουλος MD. PhD, Παθολόγος-Διαβητολόγος & Γενικός Ιατρός, Δ/ντής Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου Γ. Ν. Νίκαιας – Πειραιά. Οι παρακάτω ανήκουν στις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης πόνου.

Θλάσεις και διαστρέμματα: Ενδέχεται να έχουμε πόνο στους μυς μας μετά από ένα σκληρό αθλητικό παιχνίδι ή μετά την ολοκλήρωση σωματικά απαιτητικών εργασιών στη δουλειά ή στο σπίτι. Αυτές οι θλάσεις και τα διαστρέμματα εμφανίζονται όταν οι μύες, οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι έχουν χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ ή πολύ σύντομα. Η βλάβη στους μύες συνήθως συνοδεύεται από φλεγμονή. Οι μυϊκές θλάσεις και τα διαστρέμματα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα κακής στάσης σώματος και φυσικά τραυματισμού.

Κοινό κρυολόγημα και γρίπη: Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης που σας ταλαιπωρούν, όπως πονοκέφαλο, πυρετό και πονόλαιμο. Το σώμα σας μπορεί επίσης να αισθανθεί πόνο ως αποτέλεσμα κρυολογήματος ή γρίπης. Οι μυϊκοί πόνοι που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια κρυολογήματος ή γρίπης μπορεί να είναι συνέπεια της απελευθέρωσης χημικών ουσιών στο σώμα σας από το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την προστασία και την καταπολέμηση της λοίμωξης. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τις μυϊκές πρωτεΐνες, προκαλώντας μυϊκούς πόνους.

Tips για την ανακούφιση του πόνου

Ο πόνος λειτουργεί συνήθως ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του σώματός σας, οπότε μπορεί να είναι χρήσιμο να αντιμετωπίσετε την πηγή του πόνου όπου μπορείτε. Η ξεκούραση και η παραμονή στο σπίτι όταν αυτό είναι εφικτό, η καλή διατροφή και ενυδάτωση, η ήπια άσκηση για σωστή αιμάτωση του οργανισμού είναι κάποια στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν, άμεσα ή μακροπρόθεσμα. Μια άλλη μακροπρόθεσμη λύση είναι η βελτίωση της στάσης του σώματος και μυική ενδυνάμωση που θα αποτρέψει μελλοντικούς τραυματισμούς σε μυς και αρθρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση για κάθε πόνο που επιμένει θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Πηγή: Capital.gr