Ρεδεμσιβίρη: Ο ρόλος της στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19




Με την εμφάνιση της COVID—19, η ιατρική και επιστημονική κοινότητα χρειάστηκε να πάρει αποφάσεις για θεραπείες που θα συνέβαλαν στον μετριασμό των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία και την αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences ε θέμα "Ρεμδεσιβίρη και COVID-19", οι κ. Σάββας Χαραλαμπίδης, Γενικός Δ/ντής Gilead Sciences Ελλάδος & Κύπρου, κ. Γιώργος Γαλανόπουλος, Ιατρικός Δ/ντής Gilead Sciences Ελλάδος & Κύπρου, κ. Στέλιος Λουκίδης, Πνευμονολόγος και η κα Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, παρουσίασαν στοιχεία και δεδομένα σε σχέση με τη χρήση της ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με COVID-19.

Η "πορεία" της ρεμδεσιβίρης κατά της COVID-19

Στην έρευνα, την παραγωγή και τη διάθεση της ρεμδεσιβίρης (redemsivir) αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας. "Από την πρώτη στιγμή ταυτοποίησης του SARS-COV-2, η Gilead κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις της, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας. Αξιοποιήσαμε την εμπειρία και τεχνογνωσία που έχουμε συσσωρεύσει από δεκαετίες πρωτοποριακής έρευνας και ανάπτυξης αντιιικών φαρμάκων, τα οποία άλλαξαν την πορεία απειλητικών για τη ζωή νόσων, όπως η HIV λοίμωξη και η Ηπατίτιδα C, και διαθέσαμε άμεσα τους πόρους που απαιτούνταν, προκειμένου να προάγουμε δυνητικές θεραπείες για την COVID-19.

Για τη ρεμδεσιβίρη – ένα ερευνητικό φάρμακο, το οποίο δεν είχε λάβει έγκριση από καμία κανονιστική αρχή στον κόσμο και για καμία ένδειξη – η έρευνα της Gilead ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία. Μέσα από πολλές δοκιμές, αποτυχίες και επαναλήψεις, ήμασταν σε θέση γρήγορα να αντιληφθούμε τη θεραπευτική δυναμική της ρεμδεσιβίρης έναντι της COVID-19 και να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες για να επιταχύνουμε την ανάπτυξή της".

Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της Gilead Sciences η εταιρεία κινήθηκε με ταχύτητα για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της ρεμδεσιβίρης ως μιας δυνητικής θεραπείας, ενώ η εταιρεία επένδυσε στην αύξηση της παραγωγής πριν ακόμη υπάρξει διαβεβαίωση από την ιατρική κοινότητα ότι η ρεμδεσιβίρη θα είναι αποτελεσματική. Παράλληλα υπήρξε δέσμευση για τη διασφάλιση της υπεύθυνης πρόσβαση στη θεραπεία μετά και τις εγκρίσεις των αρμόδιων αρχών.

Ένα σημείο που υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ήταν η προσπάθεια της εταιρείας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της παραγωγής και διάθεσης της ρεμδεσιβίρης σε παγκόσμιο επίπεδο – και ήδη από πολύ νωρίς και στην Ελλάδα – επιτυγχάνοντας, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιμέρους κρατών, αδιάλειπτη πρόσβαση στη θεραπεία σε όσους το είχαν ανάγκη και βοηθώντας τα συστήματα υγείας να εξοικονομήσουν κρίσιμους ανθρώπινους και υλικούς πόρους.


Τα βήματα για τη θεραπεία για την COVID-19

Τα καλά νέα που επιβεβαίωσαν ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης MD FERS, Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ, ERS Educational council και η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Γ’ Παθολογική Κλινική και Εργαστήριο, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ΓΝΘΑΑ "Η ΣΩΤΗΡΙΑ", είναι πως δημοσιευμένες κλινικές μελέτες αλλά και η καθημερινή κλινική πράξη επιβεβαίωσαν ότι η ρεμβδεσιβίρη (remdesivir) αποτελεί μια σημαντική προληπτική αγωγή για την αποτροπή της σοβαρής νόσησης από COVID-19.

Η ρεδεμσιβίρη μαζί με τα αντιικά φάρμακα που πλέον χορηγούνται μπορεί όχι μόνο να συμβάλει στη θεραπεία ασθενών με COVID-19 αλλά και να ελαφρύνει το βάρος των υπερβολικών νοσηλειών για τα νοσοκομεία επιτρέποντας την αντιμετώπιση όχι μόνο περιστατικών COVID αλλά και όλων των περιστατικών που χρειάζονται καθημερινά περίθαλψη.

Ανατρέχοντας στις πρώτες φάσεις της πανδημίας και στις ανάγκες να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες, ο κύριος Λουκίδης επισήμανε ότι η πρόγνωση της νόσου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και τα συνοδά νοσήματα και για κάποια περίοδο η εγκυμοσύνη είχε ένα πολύ αρνητικό πρόσημο στην πρόγνωση των ασθενών με COVID και αντιμετωπίζαμε ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί είχαμε να διαχειριστούμε δύο ζωές.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, σύμφωνα με την προσωπική του γνώμη, η χειρότερη περίοδος ήταν Οκτώβριος του ‘20 με τον Απρίλιο του ‘21, που βρισκόμασταν σε μια ενδιάμεση κατάσταση "καραντίνας", υπήρχε σε μεγάλο ποσοστό εμβολιαστική κάλυψη αλλά συγχρόνως είχαμε μία μετάλλαξη, που ήταν η βρετανική τότε, που ήταν πολύ δύσκολη στη διαχείριση.

"Αυτό που καταλάβαμε αυτά τα 2,5 χρόνια είναι ότι χρειαζόμαστε τριών ειδών θεραπευτικές προσεγγίσεις. Η μία είναι η προσέγγιση της πρόληψης, που κυρίως βασίστηκε στα εμβόλια και τώρα τελευταία στο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα ωστόσο το έχουν λάβει συγκεκριμένα άτομα λόγω της μειωμένης διάθεσης. Η δεύτερη προσέγγιση είναι αναφορικά με την εξέλιξη της νόσου, ώστε να μην εξελιχθεί σε σοβαρή νόσηση. Εδώ την πρωταρχική θέση έχουν τα αντιικά φάρμακα τα οποία αυτή τη στιγμή υπερισχύουν παγκοσμίως. Και η τρίτη προσέγγιση είναι σχετικά με τη θεραπεία κατά τη νοσηλεία, για την οποία χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Φυσικά κατά την πορεία της πανδημίας δοκιμάσαμε φάρμακα που χρησιμοποιούσαμε για άλλα νοσήματα, για παράδειγμα ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες, σκεπτόμενοι ότι μπορεί να δρουν και στην COVID. Έτσι δειλά δειλά μπήκαν στη φαρέτρα μας και σήμερα περιέχονται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, έχουν το μειονέκτημα ότι εξαρτώνται πολύ από τις μεταλλάξεις και πολλά από αυτά δεν πρόλαβαν καν να μπουν στην κλινική πράξη ενώ ήταν πολλά υποσχόμενα στις δοκιμές".

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο κύριος Λουκίδης αναφέρθηκε στις συνεργασίες, όπως μεταξύ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Λοιμώξεων, οι οποίες έδωσαν τελικά έγκυρα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Μιλώντας τέλος για τη ρεμβδεσιβίρη ανέφερε ότι είναι η πρώτη και κυριότερη θεραπεία σε νοσηλευόμενους που δεν έχουν υψηλές ανάγκες οξυγόνου. "Γνωρίζουμε για τη ρεμβδεσιβίρη ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η έγκαιρη χορήγησή της και συχνά είναι η πρώτη επιλογή χορήγησης στους νοσηλευόμενους ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους". Ο κύριος Λουκίδης τόνισε επίσης πόσο σημαντική είναι η εξωνοσοκομειακή διαχείριση η οποία είναι πλέον εφικτή χάρη στα ισχυρά αντιικά φάρμακα και αναχαιτίζει τις νοσηλείες. "Εκτός από τις θεραπείες με χάπια σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να γίνει επίσης χορήγηση της ρεμβδεσιβίρης για τρεις ημέρες που είναι, θα έλεγε κανένας ότι είναι το σχήμα που αν προλάβει και χορηγηθεί έγκαιρα για τρεις ημέρες μπορεί να προλάβει τη σοβαρή νόσο. Φυσικά, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες γιατί αυτό απαιτεί ενδοφλέβια χορήγηση, άρα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων νοσηλεία".

Αναφορικά με τις πρακτικές στο εξωτερικό, ο κύριος Λουκίδης ανέφερε ότι οι τελευταίες οδηγίες του ΠΟΥ και του NIH έχουν η ίδια φιλοσοφία, είτε είναι κάποιος νοσηλευόμενος είτε εξωνοσοκομειακός ασθενής. Τέλος, για μία ακόμη φορά ο κύριος Λουκίδης αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης χορήγησης του redemsivir ώστε να λάβει ο ασθενής το μέγιστο αποτέλεσμα. "Στο Αττικό έχουμε στην κλινική μας 79 τέτοιες χορηγήσεις και εξέλιξη νόσου είχαν μόνο 4 άτομα, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Κλείνοντας την αναφορά μου, θα έλεγα ότι έχουμε ισχυρές ενδείξεις για τη νοσοκομειακή χορήγηση του redemsivir ως ένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε ανεξάρτητα της χορήγησης του οξυγόνου, έχουμε ένα ισχυρό κομμάτι στη χορήγησή του σε ασθενείς που νοσούν μέσα στο νοσοκομείο ενώ ήρθαν για άλλο λόγο και χορηγώντας το έγκαιρα κάνουμε γρήγορη αναχαίτιση ώστε να μπορούν οι ασθενείς να προχωρήσουν στη διαχείριση του προβλήματος για το οποίο εισήλθαν και το τρίτο και πολύ σημαντικό είναι η χορήγησή του σε αυτό το τριήμερο σχήμα".

Αντίστοιχα, η κυρία Πουλάκου παρουσίασε ελληνικά στοιχεία και επιστημονική δημοσίευση τα αποτελέσματα της οποίας αναφορικά με τη χρήση της ρεμβδεσιβίρης συνάδουν με τα όσα ανάφερε και ο κύριος Λουκίδης.


Πηγή: Capital.gr