Τι είναι καλό να κάνουμε πριν το ραντεβού με το γιατρό – και τι όχι!




Λέμε συχνά ότι οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις μπορεί να είναι σωτήριες για την υγεία μας. Γνωρίζουμε όμως αυτά τα μικρά "μυστικά" για να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο την επίσκεψη στο γιατρό και να περιορίσουμε όσο γίνεται από την πλευρά μας την πιθανότητα για λάθη;

Μην πίνετε καφέ πριν από τη μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης

Είναι πολύ πιθανό κατά την εξέταση ο γιατρός να "πάρει" την πίεσή σας, οπότε αποφύγετε τον καφέ πριν από την επίσκεψη καθώς μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα. "Η κατανάλωση καφέ ή άλλου ροφήματος με καφεΐνη όπως είναι τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα περίπου μία ώρα πριν τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο αριθμό", εξηγεί ο James Dewar, MD, αντιπρόεδρος του τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ. "Το ίδιο ισχύει με τα προϊόντα καπνού και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα", συμπληρώνει.

Αποφύγετε ένα γεύμα με πολλά λιπαρά πριν από μια εξέταση αίματος

"Εάν συνήθως δεν τρώτε βραδινό με λιπαρό κρέας, μην το κάνετε το βράδυ πριν από μια εξέταση αίματος" προτείνει η Deepa Lyengar, MD συνεργάτιδα του Ιατρικού Κέντρου Memorial Hermann. Ένα ασυνήθιστα βαρύ δείπνο θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Για να είστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα είναι ακριβείας συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το εάν μπορείτε να φάτε, πόσες ώρες πριν και τι είδους τροφές πριν από τις αιματολογικές σας εξετάσεις.

Aποφύγετε τα φάρμακα πριν την επίσκεψη του γιατρού

Εάν έχετε βήχα, άσθμα ή κάποιον πόνο, αποφύγετε όσο είναι δυνατό να πάρετε φάρμακα αμέσως πριν την επίσκεψη στο γιατρό ώστε να μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα την κατάσταση κατά τη φυσική εξέταση. Και σε κάθε περίπτωση, εάν χρειάζεται να πάρετε κάποιο φάρμακο ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά.

Πιείτε αρκετό νερό πριν από την επίσκεψη στο γιατρό

Σε γενικές γραμμές η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας και όταν ο οργανισμός είναι σωστά ενυδατωμένος οι παλμοί και η αρτηριακή πίεση είναι… στην καλύτερή τους φόρμα. Το ίδιο και οι υπόλοιπες μετρήσεις. "Εάν είμαστε ήπια αφυδατωμένοι οι εξετάσεις αίματος ή ούρων μπορεί να δείξουν μη φυσιολογικά αποτελέσματα τα οποία δεν ισχύουν στην πραγματικότητα", εξηγεί o Dr Dewar.

Διατηρήστε τις διατροφικές σας συνήθειες

Πολλές φορές πριν από ένα τσεκ απ που περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις περιορίζουμε για κάποιες ημέρες τα πολλά λιπαρά και το αλκοόλ. Εάν αυτό συμπίπτει με τις πραγματικές συνήθεις διατροφικές μας επιλογές, καλά κάνουμε. Εάν όμως μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε για λίγες μέρες αλλαγές ώστε να έχουμε "καλύτερα" αποτελέσματα, αυτό θα μπορούσε να έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή μια μη ρεαλιστική απεικόνιση της κατάστασης της υγείας μας στις εξετάσεις.

Πηγή: Capital.gr