Πότε ΔΕΝ είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα

How to manage a baby without diapers | the EC method - Baby Lifestyle

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του ξεκινούν και οι πρώτες προσπάθειες να μάθετε το μικρό σας να χρησιμοποιεί το γιογιό και να βγάλει επιτέλους την πάνα. Και μπορεί η εποχή να προσφέρεται, καθώς ο ζεστός καιρός επιτρέπει να αφήνετε το παιδί σας να κυκλοφορεί στο σπίτι με ένα βρακάκι ή ακόμα και γυμνό, ωστόσο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί πριν ξεκινήσετε την εκπαίδευση.

Θεωρητικά ένα παιδί γύρω στα 21/2-3 χρόνια είναι έτοιμο να μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό, ωστόσο αναπτυξιακά δεν βρίσκονται όλα τα παιδιά στο ίδιο στάδιο. Κάποια παιδιά είναι ώριμα και έτοιμα γι’ αυτό το βήμα, ενώ κάποια άλλα ίσως χρειαστούν να περιμένετε λίγο ακόμα. Καλό θα είναι να μην βιαστείτε και να μην πιέσετε το παιδί σας, αν παρατηρείτε τα ακόλουθα:
  • Αν είναι μικρότερο από 20 μηνών, καθώς σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν τους σφιγκτήρες τόσο της κύστης όσο και του εντέρου τους.
  • Αν το παιδί δεν γνωρίζει τις λέξεις «τσίσα» και «κακά» ή δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει «καθαρό» και «λερωμένο».
  • Αν δεν δείχνει να καταλαβαίνει πότε κάνει κακά. Κάποια παιδιά πηγαίνουν σε ένα ήσυχο μέρος για να κάνουν τα κακά τους, π.χ. πίσω από τον καναπέ ή σε μια γωνία του σπιτιού.
  • Αν δεν δείχνει να ενοχλείται, όταν μένει πολλή ώρα με βρεγμένη πάνα. Τα παιδιά που είναι έτοιμα, συνήθως δυσανασχετούν, τραβούν την λερωμένη πάνα και θέλουν να την βγάλουν.
  • Αν δεν σας ενημερώνει ότι τα έκανε. Τα περισσότερα παιδιά λένε κακά, αφού βέβαια τα έχουν κάνει πρώτα και αυτό είναι μια ένδειξη ότι συνειδητοποιούν τι τους συμβαίνει.
  • Αν δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον, όταν του μιλάτε για το θέμα και δεν είναι περίεργο να μάθει τι είναι το γιογιό και πως το χρησιμοποιούμε.

Επίσης, δεν είναι κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσετε την εκπαίδευση, αν εσείς είστε αγχωμένοι, αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεση σας ή αν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο στην οικογένεια. Τέλος, δεν θα πρέπει να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά, ακόμα και αν πρόκειται για τα αδέρφια του.

Να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά κάποτε βγάζουν την πάνα, απλά το καθένα χρειάζεται τον χρόνο του.