Μάθετε τα παιδιά για τη στοματική υγιεινή



Από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή του ανθρώπου είναι η στοματική υγιεινή, που σχετίζεται γενικότερα με την υγεία. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο και σοφότερο από το να μάθετε τα παιδιά σας από πολύ μικρή ηλικία να φροντίζουν τα δόντια τους.

Υπάρχουν παιδιά, που συνηθίζουν το βούρτσισμα των δοντιών πολύ γρήγορα, ενώ άλλα βλέπουν τη συγκεκριμένη διαδικασία πολύ βαρετή. Βοηθήστε τα να καταλάβουν τη σπουδαιότητα της στοματικής υγιεινής.

ΔΙΔΑΞΤΕ ΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥΣ
Στα παιδιά, που δεν θέλουν να πλύνουν τα δόντια τους, πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω από το να τους δώσετε στα χέρια μία οδοντόβουρτσα και μία οδοντόπαστα. Ξεκινήστε από ένα… μάθημα. Πείτε τους για τους διαφορετικούς τύπους δοντιών, τη θέση τους, το σχήμα τους, τη χρήση τους. Οι ενήλικες έχουν 32 δόντια: 8 κοπτήρες στο μπροστινό τμήμα του στόματος, 4 κυνόδοντες αριστερά και δεξιά από τους κοπτήρες, 8 προγόμφιους μετά τους κυνόδοντες, και 12 γομφίους.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν δεκάδες οδοντόβουρτσες στο εμπόριο. Με χρώματα, με αρκουδάκια, με ήρωες κινουμένων σχεδίων. Το καλύτερο, που έχετε να κάνετε όμως, είναι να συμβουλευτείτε έναν παιδοοδοντίατρο ή τον παιδίατρό σας. Να θυμάστε πως η οδοντόβουρτσα δεν πρέπει μόνο να είναι «όμορφη», αλλά να κάνει και τη σωστή δουλειά.

ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τα παιδιά θέλουν να είναι σε ένα πρόγραμμα. Όσο και να δυσανασχετούν στην αρχή, τελικά ό,τι επαναλαμβάνεται καθημερινά στη ζωή τους, τους γίνεται δεύτερη φύση και το συνηθίζουν. Γι' αυτό βάλτε το βούρτσισμα τών δοντιών στο πρόγραμμα, πρωί και βράδυ. Ως δέλεαρ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την καθαρή αναπνοή για το πρωί, ενώ μπορείτε να τους πείτε ένα παραμύθι για τα "βακτήρια", που ψάχνουν σπιτάκι ανάμεσα στα δοντάκια τους και τελικά σπάνε κομμάτι-κομμάτι από το δόντι, ανοίγουν μία τρύπα και μένουν μέσα, αλλά το δόντι χαλάει και μετά πονάει. Να θυμάστε ότι οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το βράδυ τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους, αφού πιουν γάλα, γιατί υπάρχουν ουσίες ακόμα και στο γάλα, που καταστρέφουν το σμάλτο.