Τα συχνότερα λάθη, που κάνουν οι γονείς με την νταντά



Είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις μία νταντά. Τον «ξένο» άνθρωπο, δηλαδή, που θα μείνει με το παιδί σου, όταν εσύ θα είσαι μακριά. Χρειάζεται να είστε προσεκτικοί και να επιστρατέψετε το ένστικτό σας. Εμείς θα σας πούμε ποια λάθη να αποφύγετε.


• ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΙ Ή ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΟΙ
Να θυμάστε ότι στόχος σας δεν είναι να γίνετε οι καλύτεροι φίλοι με την νταντά σας, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών σας. Ορίστε κανόνες και τιμωρίες προς όλους, ώστε η νταντά να μπορεί να κάνει τη δουλειά της. Μην είναι, όμως, τόσοι πολλοί οι κανόνες, που η… υπάλληλός σας να αισθάνεται σκλάβος.

• ΣΑΦΗΝΕΙΑ
Αν είναι η πρώτη φορά, που προσλαμβάνετε κάποιον για αυτήν τη δουλεία, είναι πολύ πιθανό να μην μπορείτε να εξηγήσετε ποιες ακριβώς είναι οι υποχρεώσεις του. Καθίστε με τον/την σύντροφό σας και αποφασίστε από κοινού για ποιον λόγο παίρνετε νταντά και ποιες θα είναι οι δουλειές της. Σημειώστε τα σε ένα χαρτί, ώστε να μην ξεχάσετε κάτι, όταν θα συζητάτε μαζί της.

• ΩΡΑΡΙΟ
Όσο θα καταγράφετε τις ανάγκες σας, να έχετε στο μυαλό σας πόσος χρόνος απαιτείται για κάθε μία από αυτές. Δεν μπορείτε να ζητάτε τα πάντα να γίνουν μέσα σε τρεις ώρες ή αντίθετα να θέλετε μόνο να φροντίζει το παιδί σας, αλλά να την κρατάτε και ώρες που το κάνετε εσείς.

• ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ
Είναι δύσκολη η απόφαση, που πρέπει να πάρετε, γι’αυτό δεν πρέπει να βιαστείτε καθόλου. Μην συμφωνήσετε με την πρώτη κυρία, που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον. Δείτε τουλάχιστον άλλες δύο. Ακόμα κι αν τελικά επιλέξετε την πρώτη, θα είναι κατόπιν σύγκρισης.

• ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μην αρκεστείτε σε δυο-τρεις ερωτήσεις, όταν θα κάνετε τη συνέντευξή της. Ετοιμάστε τις ερωτήσεις σας από πριν, σημειώστε τις σε μία κόλλα χαρτί (αν φοβάστε ότι κάτι θα ξεχάσετε) και μην ντραπείτε να τις κάνετε.

• ΖΗΤΗΣΤΕ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Δεν είναι κακό να ζητήσετε να πληροφορηθείτε πού δούλευε πριν από εσάς, αλλά και να ζητήσετε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας με τους προηγούμενους εργοδότες της. Έτσι θα μάθετε από πρώτο χέρι για τι άνθρωπο πρόκειται.

• ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΟΚΙΜΗΣ & ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ
Όπως για εσάς είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση, έτσι και για εκείνη είναι ένα καινούργιο περιβάλλον. Επιλέξτε, λοιπόν, ένα διάστημα, που θα λειτουργήσει δοκιμαστικά και για όλους.