Gel ζάχαρης μπορεί να σώσει τα πρόωρα



Το 15 % των υγιών –κατά τα’άλλα- βρεφών παθαίνουν εγκεφαλική βλάβη λόγω της χαμηλής πίεσης και της υπογλυκαιμίας, υποστηρίζει η καθηγήτρια νεογνολογίας του πανεπιστημίου του Auckland, Jane Harding, η οποία υποστηρίζει ότι με το τζελ δεξτρόζης μειώνονται οι πιθανότητες.

Σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων, τα μωρά στα οποία χορηγήθηκε το τζελ γλυκόζης δεν χρειάστηκε να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας ή να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με συσκευασμένο βρεφικό γάλα.

«Στο παρελθόν τα μωρά με υπογλυκαιμία λάμβαναν γάλα με το μπιμπερό τις πρώτες ώρες μετά τη γέννησή τους και, στην περίπτωση που δεν είχε αποτέλεσμα τότε προχωρόυσαν στην εισαγωγή του σε μονάδα εντατικής θεραπείας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης και συνέχισε: «Το τζελ δεξτρόζης βελτιώνει τον ρυθμό του θηλασμού, κάτι που πιθανότατα συμβαίνει, επειδή τα μωρά μένουν με τις μητέρες τους και δεν πίνουν γάλα με μπιμπερό από τις πρώτες ώρες, για να αντιμετωπιστεί η υπογλυκαιμία».

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το τζελ γλυκόζης είναι ασφαλές, οικονομικό και πιο αποτελεσματικό, συγκριτικά με τη μέθοδο, που ακολουθείται με τη χορήγηση μεγαλύτερης ποσότητας γάλακτος.

Στη μελέτη συμμετείχαν 514 πρόωρα μωρά, που γεννήθηκαν σε μαιευτική κλινική του Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας. Τα μωρά γεννήθηκαν την 35η εβδομάδα κύησης και ήταν δύο ημερών. Από τα 514 τα 242 εμφάνισαν υπογλυκαιμία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν δεν χορηγηθεί θεραπεία, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν αρνητικά τη νοητική λειτουργία του νεογνού, και απειλούν ακόμα και τη ζωή του προκαλώντας εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.