Τι πρέπει να… ξεχάσει μια μαμά, που δεν εργάζεται



Πολλές φορές θα έχετε ακούσει την έκφραση «γιατί παραπονιέται; Χαίρεται συνέχεια τα παιδιά της και δεν έχει και επαγγελματικές υποχρεώσεις». Ποια είναι, όμως, η αλήθεια; Είναι εύκολο να είσαι μία μητέρα, που να επαγγέλλεται «οικιακά»;
Τι πρέπει να βγάλει από το μυαλό της ώστε να έχει τα λογικά της και ταυτόχρονα να είναι μια καλή μαμά;

• Ενοχές

Πολλές φορές, όταν το να μείνει στο σπίτι μία μητέρα και να αναθρέψει η ίδια τα παιδιά της είναι επιλογή της οικογένειας και όχι του εργοδότη, η γυναίκα νιώθει ενοχές. Θεωρεί ότι είναι πολυτέλεια να μην εργάζεσαι, αλλά να έχεις την οικονομική δυνατότητα να φροντίζεις τα παιδιά. Ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, πολλές γυναίκες νιώθουν ότι πρέπει να απολογηθούν στους άλλους για την οικονομική τους… άνεση, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι και απόλυτη. Απλά η προτεραιότητα είναι η ανατροφή των παιδιών και όχι το χρήμα. Πρέπει να κοιτάτε το «καλύτερο» και όχι να απολογείστε σε εκείνους, που αδυνατούν να πράξουν τα ίδια.

• Σούπερ μαμά

Στην περίπτωση, που είναι στο σπίτι, θεωρούν ότι πρέπει να είναι και σούπερ μαμάδες. Να τα κάνουν όλα τέλεια και να μην μένει κανένας παραπονεμένος. ΟΧΙ! Το ότι δεν εργάζεται μία μαμά δεν συνεπάγεται ότι είναι τέλεια σε όλα τα υπόλοιπα. Και λάθη δικαιούται να κάνει. Και να βαριέται. Και να ξεχνάει.


• Δεύτερες σκέψεις

Κάθε φορά που μία μητέρα νιώθει στο πετσί της τις δυσκολίες του να μένεις στο σπίτι και να είσαι με τα παιδιά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, νιώθει ότι έχει κάνει λάθος επιλογή. Πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα για εκείνη να είναι εργαζόμενη μητέρα. Η αλήθεια είναι ότι εν θερμώ αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται. Ούτε και να γίνεται απολογισμός, χωρίς να είστε σε ηρεμία.

• «Τέλειος» γάμος

Το να μείνει στο σπίτι μία μητέρα δεν συνεπάγεται ότι ο γάμος της θα γίνει πιο… δυνατός. Μην ξεχνάτε ότι η συνεχόμενη παρουσία σας στο σπίτι και η ενασχόλησή σας με όλες τις δουλειές, «τεντώνει» τα νεύρα σας και μπορεί κάτι τέτοιο να προκαλέσει… φθορές με τον σύντροφό σας. Το καλύτερο, που έχετε να κάνετε είναι να εξασφαλίζετε χρόνο για τον εαυτό σας, αλλά και με τον σύντροφό σας.