Μια ημέρα ανθυγιεινής διατροφής μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο


Η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την υγεία, καθώς επηρεάζει το ενδεχόμενο εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Στο περιοδικό «Journal of Clinical Sleep Medicine» δημοσιεύθηκε μια νέα μελέτη που δείχνει ότι η κατανάλωση τροφίμων χαμηλών σε φυτικές ίνες και με μεγάλη περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διάρκεια ύπνου και συγκεκριμένα των βραδέων κυμάτων, που είναι το στάδιο κατά το οποίο αποκαθίσταται η φυσική και η πνευματική ενέργεια. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων συνδέεται με περισσότερες διαταραχές του ύπνου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 26 ενήλικες με φυσιολογικό βάρος,13 άνδρες και 13 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 35 ετών. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να περάσουν 5 νύχτες σε ένα εργαστήριο ύπνου. Περνούσαν εννέα ώρες στο κρεβάτι κάθε βράδυ, από τις 10 μ.μ. μέχρι τις 7 π.μ. και κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 7 ώρες και 35 λεπτά. Για τις πρώτες 4 ημέρες, οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια ελεγχόμενη διατροφή, στην οποία κατανάλωναν σταθερά γεύματα, χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης. Την τελευταία ημέρα, οι συμμετέχοντες επέλεξαν μόνοι τους τα τρόφιμα που θα καταναλώσουν, τα οποία περιλάμβαναν μεγαλύτερη περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών και σακχάρων, ενώ είχαν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι μετά από μόλις μία ημέρα, οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν από ότι όταν ακολουθούσαν την ελεγχόμενη διατροφή. Συγκεκριμένα τους πήρε 29 λεπτά για να αποκοιμηθούν όταν ακολούθησαν τη δική τους διατροφή, σε σύγκριση με τα 17 λεπτά που χρειάστηκαν, όταν κατανάλωναν σταθερά γεύματα. Επιπλέον, μειώθηκε ο ύπνος βραδέων κυμάτων, όταν οι συμμετέχοντες επέλεξαν μόνοι τους τη διατροφή τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το γεγονός σχετίζεται με την υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους, ενώ η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών στην ελεγχόμενη διατροφή, συνδέθηκε με περισσότερο ύπνο βραδέων κυμάτων. Ακόμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλή πρόσληψη σακχάρων σχετίστηκε με περισσότερες διαταραχές του ύπνου.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές δηλώνουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου μπορεί να ωφεληθούν από μια πιο υγιεινή διατροφή, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: www.diettv.gr