Πόσο ασφαλής είναι η δίαιτα Paleo;


Οι υποστηρικτές της χαμηλής σε υδατάνθρακες, υψηλής σε λιπαρά «Paleo diet» ή «δίαιτα των ανθρώπων των σπηλαίων» συνιστούν την κατανάλωση τροφίμων που είχαν στη διάθεσή τους οι πρόγονοί μας. Αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των διάσημων σεφ, ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να την ακολουθήσουν, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα οφέλη για την υγεία.

Το 2014, η διατροφή Paleo ήταν αυτή που αναζητήθηκε περισσότερο στο διαδίκτυο. Οι οπαδοί της καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και λιπαρά από τη μέση δυτική διατροφή και λιγότερη ζάχαρη και άμυλο. Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή Paleo περιλαμβάνει κρέας, ψάρι ή θαλασσινά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αυγά, ξηρούς καρπούς και σπόρους και υγιεινά λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στα καρύδια, στο λιναρόσπορο, στο αβοκάντο και στην καρύδα. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται είναι οι σπόροι δημητριακών, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η ραφιναρισμένη ζάχαρη, οι πατάτες, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλάτι και τα εξευγενισμένα φυτικά έλαια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης ανησυχούν για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η δίαιτα Paleo, ειδικά για εκείνους που είναι ήδη υπέρβαροι και ζουν μια καθιστική ζωή όσο και για τα άτομα με προ-διαβήτη ή διαβήτη. Για να το διερευνήσουν, πήραν δύο ομάδες υπέρβαρων ποντικιών με συμπτώματα προ-διαβήτη. Τα ποντίκια στη μία ομάδα ακολουθούσαν τη δίαιτα Paleo για 8 εβδομάδες, που περιλάμβανε 60% λιπαρά (σε σύγκριση με τη συνήθη πρόσληψη λιπαρών που είναι 30%) και 20% υδατάνθρακες. Τα ποντίκια στην ομάδα ελέγχου ακολουθούσαν τη συνήθη διατροφή τους.

Μετά από 8 εβδομάδες, η ομάδα που ακολουθούσε τη δίαιτα Paleo παρουσίασε αύξηση στο σωματικό βάρος και αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα ποντίκια είχαν αποκτήσει μια αύξηση στο σωματικό τους βάρος της τάξεως του 15%, ενώ η μάζα λίπους τους είχε αυξηθεί από 2% έως 4% περίπου. Αυτή η «ακραία αύξηση του σωματικού βάρους» είναι ισοδύναμη με ένα άτομο που ζυγίζει 100 κιλά να κερδίζει 30 κιλά σε 2 μήνες.

Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο της υψηλής πίεσης του αίματος, των προβλημάτων των οστών, του άγχους, της κατάθλιψης, καθώς και των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, των επιπέδων ινσουλίνης και τελικά του διαβήτη. Ο επικεφαλής των ερευνητών αναφέρει ότι η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών δεν είναι καλή και καταλήγει: «Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τη δημόσια υγεία εδώ. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις δίαιτες της μόδας και να αναζητάμε επαγγελματικές συμβουλές για τη διαχείριση του βάρους και πάντα οι δίαιτες που ακολουθούμε να υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία».

Αντ 'αυτού, συνιστά τη μεσογειακή διατροφή για τα άτομα με προ-διαβήτη ή διαβήτη, καθώς σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα περιέχει χαμηλή περιεκτικότητα σακχάρων, υγιεινά λιπαρά από ψάρια και ελαιόλαδο, όσπρια και πρωτεΐνη.

Πηγή: www.diettv.gr