Συνήθη λάθη των γονέων στα παιδικά καθισματα, που ισως αποβούν μοιραία



Έχει αποδειχθεί, βάσει στατιστικών ερευνών, ότι οι γονείς κάνουν άθελά τους κάποια λάθη στην επιλογή και την εφαρμογή των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου, τα οποία μπορεί τελικά να τους στοιχίσουν ακριβά σε ενδεχόμενο ατύχημα!

Ποια είναι αυτά; Διαβάστε και προσέξτε μήπως κάνετε τα ίδια…

Επιλέγουν το λάθος καθισματάκι για την ηλικία, το ύψος και το βάρος του παιδιού τους, είτε γιατί δεν δίνουν βαρύτητα στις οδηγίες χρήσεως, είτε γιατί πιστεύουν ότι, αγοράζοντας ένα καθισματάκι για μεγαλύτερη ηλικία, εξοικονομούν χρήματα στο μελλον. Αυτό, όμως, που τελικα κάνουν, είναι να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του μωρού τους.

Δεν τοποθετούν το καθισματάκι στο αυτοκίνητο με το σωστό τρόπο. Οι ειδικοί λένε ότι παραπάνω από τα μισά καθισματάκια αυτοκινήτου, που είναι τοποθετημένα σε Ι.Χ., δεν έχουν μπει σωστά! Συνήθως δεν ασφαλίζονται με τις ζώνες ασφαλείας του αμαξιού, ή δεν τοποθετούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, π.χ καθισματάκι που πρέπει να βλέπει πίσω, βλέπει μπροστά ή καθισματάκι για το πίσω κάθισμα τοποθετείται στο μπροστινό του συνοδηγού!

Δε ζητούν βοήθεια από εξειδικευμένους εργαζόμενους στην τοποθέτηση παιδικών καθισμάτων. Σε περίπτωση που αμφιβάλλετε για το κατά πόσον μπορείτε να εφαρμόσετε το καθισματάκι σας, απευθυνθείτε οπωσδήποτε σε έναν ειδικό.

Αφήνουν χαλαρές τις ζώνες του καθίσματος, επειδή θεωρούν ότι περιορίζουν το μωρό τους και το κάνουν να αισθάνεται άβολα! Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι, αν δεν δέσετε κανονικά τις ζώνες, δηλαδή τόσο σφιχτά, όσο να προστατεύουν το μωρό σας σε περίπτωση ατυχήματος, τότε το καθισματάκι, δεν πρόκειται να λειτουργήσει προστατευτικά.

Γυρίζουν τα βρεφικά καθισματάκια να «βλέπουν μπροστά», ενώ δεν είναι ακόμα ώρα! Μάλιστα, κάποια καθισματάκια είναι φτιαγμένα μόνο για να «βλέπουν πίσω» και δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε, όπως θέλετε.

Θεωρούν ότι το παιδί τους δεν χρειάζεται πλέον ούτε το μπούστερ και το βάζουν να κάθεται στο αυτοκίνητο δεμένο με τη ζώνη που είναι σχεδιασμένη για ενήλικες! Αυτό ελλοχεύει περισσότερους κινδύνους απ’ όσους θα υπήρχαν αν το είχατε τελείως ελεύθερο, μια και η ζώνη μπορεί να το πνίξει!

Δεν φορούν οι ίδιοι τη ζώνη τους, οπότε δεν δίνουν καλό παράδειγμα στα παιδιά τους, ούτε μεσοπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα!

Και τέλος, χρησιμοποιούν το καθισματάκι αυτοκινήτου όχι παντα, αλλά επιλεκτικά, δίνοντας στο παιδί τους να θεωρησει ότι δεν έγινε και τίποτα αν δεν καθήσει σε αυτό και ότι η χρηση του δεν είναι πάντα απαραίτητη!