Το νήπιο ενοχλεί το μεγαλύτερο παιδί, που διαβάζει


Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο σε μια οικογένεια να υπάρχουν αδέρφια με μεγάλη διαφορά ηλικίας. Τι γίνεται, όμως, όταν έχετε ένα παιδί στο γυμνάσιο που δίνει για πρώτη φορά εξετάσεις και ταυτόχρονα ένα νήπιο, που όλη τη ώρα γυρίζει σαν σβούρα μέσα στο σπίτι;

Η διατήρηση των ισορροπιών μέσα στην οικογένεια είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς τα παιδιά διαφορετικών ηλικιών έχουν διαφορετικές ανάγκες και χρειάζονται διαφορετικά πράγματα από τους γονείς τους. Την περίοδο αυτή, σαφώς, το παιδί που δίνει εξετάσεις πρέπει να έχει προτεραιότητα και οι γονείς οφείλουν να φροντίζουν να επικρατούν στο σπίτι οι κατάλληλες συνθήκες, που θα του επιτρέπουν να μελετά απρόσκοπτα.

Μην περιμένετε από το νήπιο σας να καταλάβει γιατί δεν πρέπει να φωνάζει ή να βλέπει δυνατά τηλεόραση, ή να στριφογυρίζει στο δωμάτιο που διαβάζει ο αδερφός ή η αδερφή του. Προσπαθήστε να του το εξηγήσετε, αλλά αν δείτε ότι δεν πετυχαίνετε τίποτα με τα λόγια, καλό είναι να αναλάβατε αλλού είδους δράσεις:
  • Μοιράστε τις αρμοδιότητες με τον σύντροφο σας. Δικαίως θέλετε να στηρίξετε το παιδί που δίνει εξετάσεις, αλλά από την άλλη δεν είναι σωστό το νήπιο σας να νιώθει παραμελημένο. Όσο εσείς βοηθάτε το μεγάλο παιδί, μπορεί να ασχοληθεί ο μπαμπάς με το μικρό ή το αντίστροφο.
  • Πηγαίνετέ το βόλτες. Για να διασφαλίσετε τη σχετική ησυχία που χρειάζεται το μεγάλο παιδί, ο καλύτερος τρόπος είναι να εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό και να βγαίνετε έξω από το σπίτι. Μια βόλτα στην παιδική χαρά ή μια επίσκεψη σε φίλους είναι ό,τι πρέπει.
  • Ήσυχες δραστηριότητες στο σπίτι. Αν δεν είναι εφικτό να βγαίνετε καθημερινά από το σπίτι, προσπαθήστε να περνάτε μαζί του χρόνο διαβάζοντας, ζωγραφίζοντας ή γενικά κάνοντας πράγματα που δεν θα ενοχλούν το παιδί που διαβάζει.
  • Μην το μαλώνετε συνέχεια, γιατί θα του δημιουργήσετε αρνητικά συναισθήματα και το πιο πιθανό είναι να πετύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα, από αυτό που επιδιώκετε.

Η περίοδος των εξετάσεων μπορεί να αλλάξει λίγο την καθημερινότητα της οικογενειακής σας ζωής. Αυτές τις μέρες προσπαθήστε να στηρίξετε την προσπάθεια που κάνει το μεγάλο παιδί και κάντε υπομονή με το νήπιο σας!