Προετοιμάστε το πασχαλινό κατσικάκι ...εναλλακτικά!



Το Πάσχα έφτασε και εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για το γιορτινό μας τραπέζι. Μεγάλος πρωταγωνιστής, ο οβελίας!

Εκτός από τον πατροπαράδοτο τρόπο του σουβλίσματος, έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι να τρώμε αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες. Υπάρχουν όμως πολλές συνταγές για να καταναλωθεί αυτό το κρεατάκι, που για να λέμε και την αλήθεια δεν αγαπούν όλοι.

Όμως, ο τρόπος μαγειρέματος που προτείνουμε, κάνει ακριβώς αυτό. Μετατρέπει ένα φαγητό που κάποιοι λένε πως τους «μυρίζει», σε νοστιμότατο και μυρωδάτο!

Υλικά (για 6 άτομα)

2 κιλά καθαρό κρέας από μπούτι κατσικίσιο (χωρίς κόκκαλο για ρολό)
1/3 κούπας χυμό λεμονιού
200γρ χαλούμι σε κομμάτια
4 κουταλιές πέστο βασιλικού
4 κουταλιές πατέ ελιάς
6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
πιπέρι

Εκτέλεση

- Παραγγέλνουμε το κατσικάκι στον κρεοπώλη και του λέμε να βγάλει το κόκκαλο και το πολύ λίπος, χωρίς όμως να καταστρέψει την πέτσα του, ώστε να το κάνουμε ρολό.

- Ξεπλένουμε καλά το κρέας, το ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με πιπέρι.

- Στρώνουμε τον πάγκο εργασίας με μια λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω της τα κομμάτια του κρέατος –το ένα δίπλα στο άλλο- με την πέτσα προς τα κάτω.

- Χτυπάμε το κρέας με ένα σφυράκι να πλατύνει και να σχηματιστεί ένα ενιαίο ορθογώνιο κομμάτι από κρέας.
Αλείφουμε με το πατέ ελιάς και το πέστο, απλώνουμε τα κομμάτια από το τυρί και τέλος πασπαλίζουμε με την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα.

- Τυλίγουμε σε ρολό μέσα στο αντικολλητικό χαρτί με προσοχή και δένουμε τις άκρες του δεξιά και αριστερά για να σταθεί το σχήμα του. Για ευκολία –εάν βέβαια υπάρχει το σκεύος- μπορούμε να βάλουμε το ρολό σε φόρμα για meat loaf. Επίσης, μπορούμε να δέσουμε και με σπάγκο για να είμαστε σίγουρες ότι δεν θα ξετυλιχθεί το ρολό μας.

- Σιγοψήνουμε στους 175ο C για 2 ώρες, φροντίζοντας να έχουμε βάλει και ένα ταψί κάτω από το ρολό μας, γιατί το ζουμί από το φαγητό θα στάξει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Με αυτό το ζουμάκι μπορούμε μετά να κάνουμε μια πολύ γευστική σαλτσούλα εάν θέλουμε!

- Σερβίρουμε το ρολό κομμένο σε χοντρές φέτες, με πατάτες φούρνου, βραστά λαχανικά ή ρυζάκι.


Καλή απόλαυση και καλό Πάσχα!
Χρυσούλα Καραγεωργίου