Τι ασθένειες «μαρτυράει» η γλώσσα μας;



Η γλώσσα βοηθάει στην επεξεργασία της τροφής, αλλά και στην εκφορά των λέξεων. Από τη γλώσσα ωστόσο μπορούμε να βγάλουμε επίσης και χρήσιμα συμπεράσματα για την υγεία μας, αφού μπορεί να μας προειδοποιήσει έγκαιρα με κάποια σημάδια. Αν αλλάξει η εμφάνιση της ή και η μορφολογία της μπορεί να είναι σημάδι που να υποδηλώνει κάποιο σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας ή τα αρχικά σημάδια εμφάνισης μιας πάθησης.

Από παιδάκια θυμόμαστε πως, το πρώτο πράγμα που ζητάει ο γιατρός είναι να ανοίξουμε διάπλατα το στόμα για να το εξετάσει. Και βέβαια δεν είναι μια τυχαία πρακτική, αφού από την εμφάνιση της γλώσσας μπορούμε να εντοπίσουμε διάφορες παθήσεις ή προβλήματα.

Αναγνωρίστε τα «σημάδια» και μάθετε άμεσα αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

1) Κυάνωση: Παρατηρείται λόγω της μείωσης του ποσού του οξυγόνου στο αίμα. Συμβαίνει στην καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστική ανεπάρκεια και στη ανοξία. Στην κυάνωση, τα χείλη και η γλώσσα γίνονται ωχρά μπλε.

2) Ίκτερος: Κιτρινωπός αποχρωματισμός όλων των βλεννογόνων του σώματος (συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας), που οφείλεται στην αύξηση της χολερυθρίνης στο αίμα. Παρατηρείται στην ηπατίτιδα, την απόφραξη του χοληδόχου πόρου, την αυξημένη καταστροφή των ερυθροκυττάρων κλπ.

3) Ουραιμία: Παρατηρείται σε αύξηση της ουρίας και άλλων αζωτούχων προϊόντων στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση η γλωσσίδα παίρνει καστανό χρώμα.

4) Οξέωση: H γλώσσα γίνεται καφέ με μια χαρακτηριστική μυρωδιά κετόνης από το στόμα.

5) Ανεπάρκεια Ριβοφλαβίνης: Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης (βιταμίνη Β2), οδηγεί στο βαθύ ροζ χρωματισμό της γλώσσας, με πόνο και σχισμές των χειλιών.

6) Ανεπάρκεια Νιασίνης: Η ανεπάρκεια της νιασίνης (βιταμίνη Β3) και άλλων του συμπλέγματος των Β βιταμινών, κάνει τη γλώσσα έντονα κόκκινη.

7) Αναιμία: Είναι η μείωση στο ποσοστό αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Σε σοβαρή αναιμία η γλώσσα γίνεται ωχρή.

8) Εάν είναι άσπρο χρώμα, κατά πάσα πιθανότητα έχει προκληθεί από μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή ακόμη και τσιγάρων. Μερικές φορές ωστόσο, στο εσωτερικό του στόματος εμφανίζονται λευκές κηλίδες ή πλάκες στη γλώσσα και αυτό είναι μια κατάσταση που ονομάζεται λευκοπλακία και απαιτεί προσοχή, καθώς θεωρείται προκαρκινικό στάδιο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει ιατρική εξέταση.

9) Καντιντίαση: Πρόκειται για μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει τους βλεννογόνους του σώματος. Η γλώσσα παρουσιάζει λευκές αλλοιώσεις.

10) Εάν η γλώσσα είναι ξηρή, τότε μάλλον υπάρχει αφυδάτωση.

11) Εάν η γλώσσα είναι παραπάνω υγρή από το κανονικό, τότε μπορεί να σημαίνει πως, υπάρχουν προβλήματα πέψης και κυκλοφορίας του αίματος.

12) Εάν είναι λεπτή, μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει μειωμένη όρεξη για φαγητό αλλά και γενικότερα κακή διάθεση.

13) Εάν η γλώσσα είναι πρησμένη και έχει σημάδια από τα δόντια, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε κούραση ή προβλήματα χώνεψης των τροφών.

14) Εάν πονάει, τότε μπορεί να φταίει ένας πονόδοντος, πόνος στα ούλα, αναιμία, νευραλγία ή ακόμη και ένας έρπητας στο στόμα. Αν ο πόνος επιμένει χρειάζεται επίσκεψη σε ειδικό.

15) Εάν η γλώσσα έχει εξογκώματα, μπορεί να φταίει μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο, ο υποθυρεοειδισμός, γενικές μολύνσεις, κακοήθη αναιμία, ένα λεμφαγγείωμα. Η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη για μια λεπτομερή εξέταση όπως επίσης και στην περίπτωση που υπάρχει αλλαγή στην υφή και τη μορφολογία της.

16) Εάν η γλώσσα βγάζει τρίχες, μπορεί να φταίνε χρόνιες διαταραχές ή μόλυνση από βακτήρια. Μπορεί να βγάζει τρίχες λόγω κατανάλωσης καφέ, τσιγάρου, σε θεραπεία από αντιβιοτικά ή από στοματικά διαλύματα που περιέχουν οξειδωτικούς και στυπτικούς παράγοντες. Ακόμη μπορεί να προκληθεί κάτι τέτοιο αν εκτεθεί ο λαιμός και το κεφάλι σε ακτινοβολία!

17) Εάν η γλώσσα τρέμει, πιθανότατα να οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές ή στο γεγονός ότι, ο θυρεοειδής αδένας δε λειτουργεί σωστά.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον παρατηρηθεί αλλοίωση οποιασδήποτε μορφής της γλώσσας, η επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό είναι απαραίτητη.


Πηγή: CapitalHealth