Τι θέλει μια μαμά από τον παιδίατρο του παιδιού της;


Η σχέση που αναπτύσσουν οι γονείς με τον παιδίατρο είναι ιδιαίτερη. Ο παιδίατρος παρακολουθεί το μωρό από τις πρώτες μέρες μετά την έλευσή του στο σπίτι με τη μαμά και τον μπαμπά. Ο παιδίατρος είναι αυτός που οι γονείς εμπιστεύονται περισσότερο από κάθε άλλον άνθρωπο και τις συμβουλές του τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους.

Όταν έρχεται η ώρα να διαλέξετε παιδίατρο σίγουρα θα ρωτήσετε φιλικά ή συγγενικά ζευγάρια που έχουν παιδιά να σας συστήσουν κάποιον παιδίατρο. Ωστόσο πολλές φορές η επιλογή του παιδιάτρου γίνεται από εμάς τις ίδιες κυρίως με βάση το ένστικτο μας. Παρακάτω διαβάστε τα στοιχεία που ψάχνουμε εμείς οι γονείς να έχει ο παιδίατρος που θα παρακολουθεί το παιδί μας.

Δε θέλουμε να είναι αδιάφορος και απόμακρος. Όταν γίνεσαι μαμά για πρώτη φορά (ή και δεύτερη και τρίτη) θέλεις να κάνεις πολλές ερωτήσεις και να λύνεις πολλές απορίες. Έχεις λοιπόν την ανάγκη για έναν γιατρό που θα σε καθησυχάζει, θα σε ηρεμεί, θα σε ενημερώνει, χωρίς να δείχνει ότι βαριέται ή να δυσανασχετεί. Η υγεία είναι ένας τομέας που συχνά προκαλεί άγχος και φόβο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το παιδί μας. Η συζήτηση γύρω από το πρόβλημα υγείας, σίγουρα λειτουργεί ανακουφιστικά. Προφανώς ο στόχος δεν είναι να γίνουμε φίλοι με τον γιατρό, αλλά σίγουρα χρειάζεται να είναι και λίγο πιο «ζεστός» ως άνθρωπος και να μας τονώνει το ηθικό, όταν το παιδί μας είναι άρρωστο και εμείς ανησυχούμε υπερβολικά η στενοχωριόμαστε. Ο παιδίατρος πρέπει να είναι κοντά στους γονείς και να αντιλαμβάνεται και να απορροφά τις ανησυχίες των γονέων.

Θέλουμε να είναι πάντα διαθέσιμος. Ο παιδίατρος πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα, όταν του τηλεφωνούμε ακόμα και αν ο λόγος της ανησυχίας μας μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικός. Εννοείται πώς πρέπει να έχετε πάντα το θάρρος να του τηλεφωνήσετε για ό, τι χρειαστείτε και βέβαια, εξυπακούεται ότι πρέπει να απαντάει αυτός ή η γραμματέας του το τηλέφωνό του, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως αν είναι πολυάσχολος ή όχι. Η αίσθηση που έχει ένας γονιός ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απευθυνθεί στον παιδίατρο προκειμένου εκείνος να κάνει μια εκτίμηση για την υγεία του παιδιού του είναι πολύ σημαντική.

Μας αρέσει να τα πηγαίνει καλά με το παιδί μας. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθει καλά και το παιδί με το γιατρό. Ακόμα και αν είναι ο καλύτερος επιστήμονας που υπάρχει, αν το παιδί μας φοβάται μαζί του μάλλον θα πρέπει να απευθυνθούμε αλλού. Ο παιδίατρος πέρα από την εξέταση που θα κάνει στο παιδί για να εκτιμήσει την κλινική του εικόνα ή την ανάπτυξή του μπορεί να συζητά με το παιδί για τα ενδιαφέροντα του ή όταν είναι μωρό να παίζει για λίγο μαζί του προκειμένου να χτίζει μια σχέση οικειότητας, ώστε να μη φοβάται τόσο το μικρό σας.

Επιζητάμε να μας ενημερώνει για τις σύγχρονες ιατρικές εξελίξεις. Οι εποχές αλλάζουν και οι εξελίξεις είναι πολλές σε όλους τους τομείς όπως και στην παιδιατρική. Οι μαμάδες θέλουμε από τον παιδίατρο να μας συμβουλεύει για τη διατροφή του μωρού μας και για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα διάφορα ηλικιακά στάδια ανάπτυξης του παιδιού μας με βάση τα νέα δεδομένα της παιδιατρικής. Δεν μας αρέσει να μη συμβαδίζει με την εποχή και να προτείνω τρόπους προσέγγισης του παιδιού ή διατροφικές συνήθειες που μας φαίνονται σε εμάς τις ίδιες ξεπερασμένες. Αν νιώσετε ότι δεν συμβαδίζει με την εποχή του ή ότι κάνει πάντα την ίδια διάγνωση, χωρίς να προβαίνει σε σχολαστική εξέταση του μικρού σας, μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε παιδίατρο.

Ευχόμαστε να μην το παρακάνει με ιατρικές εξετάσεις και να μη δίνει πολλά φάρμακα στο παιδί χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Σίγουρα οι μαμάδες θέλουμε ο παιδίατρος του παιδιού μας να είναι σχολαστικός με την εξέταση του μωρού μας αλλά να μη μας δίνει σε κάθε επίσκεψη που θα κάνουμε παραπεμπτικό για εξετάσεις. Οι εξετάσεις καλό είναι να γίνονται, όταν υπάρχει σοβαρός λόγος γιατί ταλαιπωρούν άσκοπα το μωρό μας και κάνουν και εμάς τους ίδιους να ανησυχούμε περισσότερο. Τέλος, σε καμία μαμά δεν αρέσει ο γιατρός να δίνει πολλά φάρμακα στο παιδί της. Οι μαμάδες προσπαθούν να μην επιβαρύνουν τον παιδικό οργανισμό με φάρμακα. Για αυτόν τον λόγο οι γονείς δε θέλουν ο παιδίατρος, που εμπιστεύονται την υγεία του παιδιού τους να δίνει με το παραμικρό αντιβίωση.





Πηγή: govastileto.gr