Λαχανάκια Βρυξελλών: Μεγάλη η διατροφική τους αξία

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι φυτά της οικογένειας των σταυρανθών. Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη, ενώ αργότερα μεταφέρθηκαν στο Βέλγιο και καλλιεργήθηκαν στις Βρυξέλλες, από όπου πήραν και το όνομά τους. Σήμερα καλλιεργούνται σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στις Η.Π.Α.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι φρέσκα λαχανάκια Βρυξελλών διατηρούνται για 3-4 ημέρες στο ψυγείο, ενώ μπορείτε να τα καταψύξετε αφού προηγουμένως τα ζεματίσετε για 3-5 λεπτά, οπότε μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 1 χρόνο. Καταναλώνονται είτε ψητά στον φούρνο, είτε μαγειρεμένα σε σούπες ή ακόμα ωμά σε σαλάτες.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι «θαυματουργά» για την ανθρώπινη υγεία, καθώς εχουν μεγάλη διατροφική αξία. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα διαφορετικών και άκρως υγιεινών βιταμινών, όπως:

Βιταμίνη C

Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη φαινομένων υπέρτασης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην απομάκρυνση των τοξινών και στην καταπολέμηση του καταρράκτη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό που αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και τον καρκίνο.

Βιταμίνη K

Τα λαχανάκια Βρυξελλών βοηθούν στην ενδυνάμωση των οστών και στην αποτροπή της αποτιτάνωσης των οργανικών ιστών. Εκτός από την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική τους δράση, είναι αναγκαία και για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και του νευρικού μας συστήματος.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύει την όραση και καθυστερεί ή εμποδίζει την εμφάνιση καταρράκτη στους μεγαλύτερους. Συμβαλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ εμποδίζει την εμφάνιση «πέτρας» στο ουροποιητικό σύστημα.