Γιατί οι γονείς δυσκολεύονται να βάλουν όρια στα παιδιά


Αν και σχεδόν όλοι οι γονείς συμφωνούν ότι η χρήση των ορίων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαπαιδαγώγησης των παιδιών, πολλοί δυσκολεύονται να βάλουν όρια στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται απείθαρχα και κακομαθημένα.

Γιατί, όμως, η επιβολή ορίων είναι τόσο δύσκολη υπόθεση για ορισμένους γονείς;
  • Πολλοί σημερινοί γονείς, όταν ήταν οι ίδιοι παιδιά, είχαν γονείς καταπιεστικούς που εφάρμοζαν αυστηρές μεθόδους πειθαρχίας, όπως το ξύλο. Θέλοντας, λοιπόν, να μην κάνουν τα ίδια στα παιδιά τους, φτάνουν στο άλλο άκρο και τους επιτρέπουν να φέρονται όπως επιθυμούν, χωρίς κανένα έλεγχο.
  • Οι εργαζόμενοι γονείς που λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι και δε βλέπουν τα παιδιά τους όσο θα ήθελαν, δε βάζουν όρια από τύψεις ή γιατί θέλουν τον ελάχιστο χρόνο που περνούν μαζί να μη δημιουργούνται εντάσεις.
  • Πολύ συχνά η κούραση από το τρέξιμο και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας είναι ένας ακόμα αποτρεπτικός παράγοντας. Οι εξαντλημένοι γονείς δεν αντέχουν να υποστούν την γκρίνια ή τα κλάματα των παιδιών τους, που φυσικά θα αντιδράσουν σε έναν κανόνα που δεν τους αρέσει και έτσι υποκύπτουν στις απαιτήσεις τους για να βρουν την ησυχία τους.
  • Πολλοί γονείς παρερμηνεύουν τα όρια και θεωρούν ότι είναι απλές απαγορεύσεις που περιορίζουν και καταπιέζουν τα παιδιά, γι’ αυτό αρνούνται να τα χρησιμοποιούν. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει, αφού σκοπός των ορίων είναι να προσφέρουν στα παιδιά ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον, όπου θα μπορέσουν να εξελιχθούν σωστά.
  • Τέλος, δεν είναι λίγοι και οι γονείς εκείνοι που φοβούνται ότι βάζοντας όρια στα παιδιά τους, θα χάσουν την αγάπη τους ή δεν θα είναι τόσο αρεστοί, όσο θέλουν.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον χωρίς κανόνες, γίνονται κακομαθημένα, εγωκεντρικά και ανεξέλεγκτα και αυτά είναι χαρακτηριστικά που θα τους δημιουργήσουν πολλά προβλήματα μελλοντικά στη ζωή και τις συναναστροφές τους.