5 συνήθειες των γονιών που κάνουν κακό στο παιδί



Ο τρόπος που ένα ζευγάρι επικοινωνεί, συνεργάζεται και συμπεριφέρεται, επηρεάζει άμεσα το παιδί είτε θετικά, είτε αρνητικά. Γι’ αυτό το λόγο, αν κάνετε κάτι από τα παρακάτω, θα πρέπει άμεσα να σταματήσετε, για το καλό του παιδιού σας:
  • Ανταγωνίζεστε τον άλλο γονιό: Η ανατροφή του παιδιού δεν είναι πεδίο ανταγωνισμού, ούτε υπάρχει λόγος να αποδείξετε ότι είστε καλύτερος ή ικανότερος γονιός από το σύντροφό σας. Αντί να ανταγωνίζεστε, θέστε ως στόχο να συνεργάζεστε.
  • Έχετε τις ακριβώς αντίθετες συμπεριφορές: Για παράδειγμα, αν η μαμά είναι πολύ αυστηρή, ο μπαμπάς είναι τελείως υποχωρητικός και ενδίδει σε όλες τις απαιτήσεις του παιδιού. Δεν είναι κακό να έχετε διαφορές, ωστόσο οι μεγάλες αντιθέσεις μπερδεύουν το παιδί, δείχνουν ασυνέπεια και δημιουργούν «προτιμήσεις» από την πλευρά του παιδιού.
  • Προσπαθείτε να κερδίσετε την προτίμηση του παιδιού: Είτε κάνοντάς του όλα τα χατίρια, όπως είπαμε πιο πάνω, είτε υπονομεύοντας τον άλλο γονιό (π.χ. «μην ακούς τη μαμά, δεν ξέρει»), το να προσπαθείτε να κερδίσετε τη προτίμηση του παιδιού σας είναι τουλάχιστον ανώριμο.
  • Συμμαχείτε με το παιδί εναντίον του άλλου γονιού: Το να βάζετε το παιδί στη μέση ή να το αναγκάζετε να διαλέξει πλευρά, είναι κάτι ιδιαίτερα άσχημο. Όπως επίσης δεν είναι σωστό εσείς και το παιδί να έχετε μυστικά από τον άλλο γονιό ή να του λέτε συχνά ψέματα.
  • Διαφωνείτε μπροστά στο παιδί για θέματα πειθαρχίας: Πριν ανακοινώσετε έναν κανόνα στο παιδί, θα πρέπει να τον έχετε αποφασίσει από κοινού με το σύντροφό σας. Έτσι, δε θα υπάρχουν φαινόμενα όπου ο ένας γονιός θα προσπαθεί να επιβάλει κάποια όρια και ο άλλος θα τον «αδειάζει» λέγοντας πώς δεν είναι και τόσο σημαντικά.