Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ηλιακό έγκαυμα


Ο ήλιος εκπέμπει ένα φάσμα κυμάτων. Κάποια από αυτά τα κύματα είναι βραχέα, ενώ άλλα είναι μακρά. Μερικά από αυτά δεν είναι επιβλαβή για το ανθρώπινο σώμα, όπως το ορατό φως που έχει μεσαίο μήκος και αποτελείται από τα χρώματα της ίριδας. Τα βραχύτερα κύματα είναι οι υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB) και Α (UVA).

Οι UVB και UVΑ είναι οι ακτίνες που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των βλαβών που υφίσταται το δέρμα. Δυστυχώς, το ηλιακό έγκαυμα γίνεται αντιληπτό μόνο αφότου εμφανιστεί ερυθρότητα και πόνος, πολλές ώρες μετά την έκθεση. Ο βαθμός του ηλιακού εγκαύματος επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους. Η διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο και η χρονική στιγμή της ημέρας κατά την οποία λαμβάνει χώρα η έκθεση (η μέγιστη βλάβη προκύπτει από τις 10:00 έως τις 14:00) είναι σημαντικές και σχετικά ελεγχόμενες παράμετροι.

Η τοποθεσία, η εγγύτητα στον ισημερινό, το ύψος πάνω από τη θαλάσσια στάθμη και το χρώμα του δέρματος (το ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι πιο ευπαθές στα ηλιακά εγκαύματα) είναι λιγότερο σημαντικοί παράγοντες. Εκτιμάται ότι 20-30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο αρκούν για να προκαλέσουν ερυθρότητα σε ένα άτομο με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ πιο χαμηλοί για τα παιδιά, ειδικά για τα βρέφη. Η βλάβη που υφίσταται το δέρμα εξαιτίας του ηλιακού εγκαύματος προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξημένη επικινδυνότητα για καρκίνο του δέρματος.

Πώς θα αποφύγω το ηλιακό έγκαυμα;

Η προστασία από την επιβλαβή επίδραση του ήλιου είναι εφικτή. Όποτε είναι δυνατόν, πρέπει να έχετε το παιδί στο σπίτι κατά τη διάρκεια των «επικίνδυνων» ωρών (10:00-14:00). Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να προστατεύονται σε καθημερινή βάση από την έκθεση στον ήλιο. Πρέπει να φορούν καπέλο και προστατευτικά ρούχα και να βάζουν αντηλιακό στα τμήματα του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο. Αν πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο, πρέπει να βάζετε αντηλιακό κάθε 2 ώρες και μετά την κολύμβηση.

Επιπλέον, το παιδί μπορεί να φοράει ρούχα εμποτισμένα με αντηλιακό, ώστε να καλύπτεται μεγάλο μέρος του σώματος. Στην αγορά διατίθενται ειδικά αντηλιακά για παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά προορίζονται για παιδιά άνω των 6 μηνών. Τα μικρότερα παιδιά πρέπει να φορούν προστατευτικό ρουχισμό και να βάζουν αντηλιακή κρέμα με διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου, εφόσον δεν μπορεί να αποτραπεί η έκθεση στον ήλιο.

Πώς αντιμετωπίζεται το ηλιακό έγκαυμα;

Οι κρύες, υγρές κομπρέσες και τα δροσερά μπάνια ανακουφίζουν από το ήπιο ηλιακό έγκαυμα. Σκουπίστε το παιδί με μια μαλακή πετσέτα – μην τρίβετε το δέρμα του όταν είναι στεγνό με σκληρή πετσέτα. Μπορείτε να δώσετε ιβουπροφένη ή κάποιο άλλο αντιφλεγμονώδες από το στόμα, για να ανακουφίσετε το παιδί από τη δυσφορία. Αν το παιδί έχει φλύκταινες και πονάει, ζητήστε τη συμβουλή ενός γιατρού. Και, ασφαλώς, το παιδί δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο ενώ έχει ηλιακό έγκαυμα.