Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 12%. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το German Cancer Research Center και που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging Research Reviews.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι άτομα άνω των 70 ετών επωφελήθηκαν περισσότερο από την καθημερινή λήψη βιταμίνης D σε σχέση με τους νεότερους. Τα οφέλη ήταν επίσης σημαντικά σε άτομα που ξεκίνησαν προληπτικά να λαμβάνουν καθημερινά βιταμίνη D, χωρίς δηλαδή να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναλύθηκαν δεδομένα από 14 μελέτες με συνολικά 105.000 συμμετέχοντες. Οι επιστήμονες ανέλυσαν μελέτες όπου οι συμμετέχοντες λάμβαναν είτε βιταμίνη D3 είτε εικονικό φάρμακο. Όταν οι συμμετέχοντες λάμβαναν σπάνια μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3, δεν βρέθηκε καμία επίδραση στη θνησιμότητα από καρκίνο. Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες έπαιρναν καθημερινά βιταμίνη D3, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο μειώθηκε κατά 12%.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες μελέτες, η πρόσληψη βιταμίνης D3 πιθανότατα δεν προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου, αλλά θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο, σημείωσαν οι ερευνητές.

Παλιότερη μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο British Medical Journal είχε δείξει επίσης πως άνθρωποι με χρόνια χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν 30% μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας και 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους.

Ενδείξεις ότι δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη D

-Αδυναμία στους μυς και τα οστά

-Νιώθετε μελαγχολία

-Χρόνιες ασθένειες των ούλων

-Υψηλή αρτηριακή πίεση

-Νιώθετε κόπωση και υπνηλία

-Αύξηση βάρους

Η μέση συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D κυμαίνεται μεταξύ 400 και 800 IU. Το εύρος αφορά κυρίως την ηλικία, με 400 IU να συνιστώνται στα παιδιά και 800 IU σε ενήλικες ηλικίας 71 ετών και άνω.

Τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των οστών και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σκελετού, καθώς με τη βοήθειά της απορροφάται το ασβέστιο. Επίσης, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι προστατεύει και από την εμφάνιση ποικίλων χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Τρόφιμα φυσικά πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα εξής:

-Τα θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένου του σολωμού και του τόνου

- Ο κρόκος του αυγού

- Το συκώτι

- Το μουρουνέλαιο

- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D

Πηγή: Capital.gr