Λιγότερος ύπνος, περισσότερα κιλά



Τα παιδιά ηλικίας τριών έως και πέντε ετών, πρέπει να κοιμούνται περίπου έντεκα ώρες κάθε νύχτα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, για κάθε μια λιγότερη ώρα ύπνου, υπάρχει ο κίνδυνος να πάρουν περίπου 0,7 kg, όταν πλέον θα βρίσκονται στην ηλικία των επτά ετών και πάνω!

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι, «τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα, με μεγάλο ποσοστό σωματικού λίπους, ακόμα και αν κάποια στιγμή αλλάξουν συνήθειες ζωής».

Ο ύπνος των παιδιών πρέπει να ενθαρρύνεται από τους γονείς, οι οποίοι μπορούν με διάφορους τρόπους να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε το παιδάκι τους να κοιμάται με ησυχία και για πολλές ώρες.

Από ό,τι φαίνεται οι πολλές ώρες ύπνου είναι πολύ σημαντικές, αφού σε έλλειψή του –όπως και στους ενήλικες- διαταράσσονται οι λειτουργίες των ορμονών, προκαλώντας μεταβολές στην όρεξη.

Η Ιατρική Αμερικανική Ακαδημία Ύπνου συνιστά, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να κοιμούνται περίπου 11-13 ώρες κάθε βράδυ, ενώ όσα πηγαίνουν σχολείο, 10-11 ώρες.