Με την Άνοιξη ήρθαν και οι αλλεργίες

 

Το ποσοστό των παιδιών, που υποφέρουν από τις εποχικές αλλεργίες φθάνει σε ορισμένες χώρες ακόμα και το 40%. Στην Ελλάδα πιο διαδεδομένες είναι οι αλλεργίες της Άνοιξης.

 

Λοιπόν, πώς μπορεί ένας γονιός να ξέρει, αν το παιδί τους έχει μόνο ένα κρυολόγημα ή αν είναι κάτι περισσότερο από αυτό; Και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που υποψιάζονται ότι είναι οι αλλεργίες;

 

Τα συμπτώματα συνήθως είναι: επαναλαμβανόμενο φτάρνισμα, μύτη που τρέχει μία λεπτή και διαφανή ουσία (και όχι παχιά και κολλώδης), ρινική συμφόρηση, κνησμό στη μύτη, τα αυτιά, τα μάτια, το λαιμό και υγρά μάτια.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των εποχιακών αλλεργιών και χρόνιων αλλεργιών;

Οι εποχικές αλλεργίες εμφανίζονται κυρίως με γύρη από τα φυτά, τα ζιζάνια, τα χόρτα και τα δέντρα.

Κλασικά, προέρχεται από τα δέντρα νωρίς την άνοιξη, το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Στη συνέχεια, το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, είναι τα χόρτα που είναι στα… καλύτερά τους.

Αντίθετα στις πολυετείς ρινικές αλλεργίες τα συμπτώματα εμφανίζονται όλον τον χρόνο και συνήθως πρόκειται για αλλεργίες εσωτερικού χώρου: τα ακάρεα της σκόνης, το τρίχωμα ζώων και τα φτερά.

 

Στα παιδιά, συγκεκριμένα, βλέπουμε πολλά προβλήματα, που σχετίζονται με τη συμφόρηση:

  • Κόπωση, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Δυσκολία συγκέντρωσης στο σχολείο
  • Μαθησιακά προβλήματα και άλλες δυσκολίες στο σχολείο.

 

Όταν δείτε ότι τα συμπτώματα οδηγούν στην αλλεργία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας για το πώς θα το αντιμετωπίσετε και να μην χορηγήσετε από μόνοι σας κάποιο φάρμακο, γιατί μπορεί να μην είναι το κατάλληλο.