Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιβράβευση



Η επιβράβευση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των γονιών, αρκεί να εφαρμόζεται σωστά. Ας δούμε πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:
  • Μην μπερδεύετε την επιβράβευση με τη δωροδοκία: Η επιβράβευση έρχεται στο τέλος μιας καλής συμπεριφοράς, την οποία το παιδί έχει επιδείξει από μόνο του. Αντίθετα, η δωροδοκία συμβαίνει στην αρχή με σκοπό να πειστεί το παιδί να συμπεριφερθεί σωστά.
  • Δε χρειάζεται να επιβραβεύετε το παιδί για το παραμικρό: Η επιβράβευση είναι σημαντική γιατί δίνει κίνητρο στο παιδί να συνεχίσει την προσπάθειά του ή να μάθει κάτι καινούριο. Για παράδειγμα λειτουργεί όταν το παιδί προσπαθεί να κόψει την πάνα. Όταν όμως κατακτήσει αυτή τη δεξιότητα δεν έχει νόημα να το επιβραβεύετε κάθε φορά που πάει στην τουαλέτα.
  • Η επιβράβευση δεν κακομαθαίνει το παιδί: Όταν γίνεται σωστά, στοχευμένα και κυρίως με μετρό δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Αν όμως το παιδί σας πει «τι θα κερδίσω αν κάνω αυτό;» ή «τι θα μου δώσεις επειδή πέτυχα εκείνο;» , τότε μάλλον κάτι έχετε κάνει λάθος.
  • Η επιβράβευση δεν πρέπει να συνδέεται με υλικά αγαθά: Δε χρειάζεται να ψάχνετε το πορτοφόλι σας κάθε φορά που θέλετε να επιβραβεύσετε το παιδί σας ή να του αγοράζετε τα πιο ακριβά παιχνίδια που υπάρχουν. Η επιβράβευση δε χρειάζεται να κοστίζει. Μια βόλτα στην παιδική χαρά, λίγος χρόνος μαζί σας, ένα playdate με φίλους κλπ. είναι αρκετά.
  • Η επιβράβευση δεν πρέπει να συνδέεται με φαγητό: Όχι ότι είναι κακό πού και πού να επιβραβεύετε το παιδί σας με ένα παγωτό ή το αγαπημένο του φαγητό. Όμως γενικά θα πρέπει να αποσυνδέσετε την επιβράβευση από το φαγητό, αφού δεν προάγει καλές διατροφικές συνήθειες.