Προσοχή στις φουσκωτές πισίνες

Μια και το καλοκαίρι ήρθε και η ζέστη άρχισε (αν και άργησε), πολλοί από τους γονείς ή θα έχουν από προηγούμενες χρονιές ή θα σπεύσουν να αγοράσουν φορητές- φουσκωτές πισίνες, με σκοπό να πλατσουρίσουν τα παιδιά, να δροσιστούν και να διασκεδάσουν.
Όμως, πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος για πνιγμό είναι ο ίδιος με εκείνον σε μια κανονική πισίνα ή στη θάλασσα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδάκια κάτω των τεσσάρων ετών; Άλλωστε τα παιδιά είναι δυνατό να πνιγούν σε πολύ μικρές ποσότητες νερού!
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να μην αφήνει κανείς το παιδί του να απολαμβάνει τέτοιες καλοκαιρινές διασκεδάσεις και να πανικοβάλλεται. Η λύση είναι απλή και η συνταγή κλασσική: θα πρέπει πάντα να υπάρχει κοντά ένας ενήλικας που θα επιβλέπει τα παιχνίδια, που τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνα.
Από την άλλη βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνιέται κανείς με την παρέα του και τη δική του διασκέδαση, διότι ο κίνδυνος δυστυχώς είναι υπαρκτός και σύμφωνα με έρευνες, τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται παρουσία των γονέων, που όμως δεν προσέχουν ουσιαστικά τα παιδιά τους.
Η εποπτεία ενός παιδιού, και κυρίως ενός πολύ μικρού παιδιού, δεν πρέπει να αποσπάται ούτε από συνομιλίες, ούτε από παρέες, ούτε από οτιδήποτε άλλο.
Παράλληλα, οι φορητές- φουσκωτές πισίνες (όπως άλλωστε και οι κανονικές… που πολύ λίγοι βέβαια έχουν!) θα πρέπει είτε να σκεπάζονται με κάλυμμα που δεν βγαίνει εύκολα όταν δε χρησιμοποιούνται (αν και δεν έχει αποδειχθεί πολύ ασφαλές), ή να μπαίνει ένα είδος φράκτη απομόνωσης γύρω τους, είτε τα παιδιά να επιβλέπονται ακόμα και όταν δε έχει μπει πρόγραμμα να κάνουν μπάνιο σε αυτές, μια και βλέποντάς τες –ακόμα και όταν φοράνε τα ρουχαλάκια τους- υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπουν μέσα ή να προσπαθήσουν να βρέξουν τα πόδια ή τα χέρια τους, με κίνδυνο να γλιστρήσουν και να τραυματιστούν ή και να πνιγούν!
Με προσοχή λοιπόν και …καλές βουτιές!