Βάλτε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή του παιδιού σας!

Βάλτε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή του παιδιού σας!

Η άποψη ότι πρέπει να αποφεύγονται οι ξηροί καρποί μέχρι και το 5ο έτος της ηλικίας του παιδιού για λόγους αλλεργικών αντιδράσεων, θεωρείται ήδη ξεπερασμένη.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, οι γονείς μπορούν και πρέπει να δίνουν ξηρούς καρπούς στα βρέφη μετά τον 6ο μήνα, αρκεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα αλλεργίας. Η προσθήκη τους στο διαιτολόγιο του βρέφους από τη μικρή ηλικία, αυξάνει την θρεπτική αξία των γευμάτων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών εκδηλώσεων στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Φυσικά, στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφερθεί ο κίνδυνος για πνιγμό, που τίθεται. Έτσι, στην περίπτωση των βρεφών τα αμύγδαλα μπορούν να προστίθενται στην κατσαρόλα για βράσιμο με τα υπόλοιπα τρόφιμα και στην συνέχεια να πολτοποιούνται. Μετά το 2ο έτος να δίνονται θρυμματισμένα, πάνω σε φρούτα ή σε άλλα σνακ και μετά το 5ο έτος να δίνονται ολόκληρα.

Να προτιμούνται αμύγδαλα και καρύδια ή κάσιους, φυσικά ανάλατα.

Γιάννης Χρύσου

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γεν. Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

www.eid.org.gr