Έντονη τριχόπτωση εν μέσω lockdown;




Όπως όλοι, έτσι κι εσείς διανύετε ένα δεύτερο lockdown προσπαθώντας να προσαρμοστείτε σε μια νέα ομαλότητα. Ετοιμάζεστε για επαγγελματικό meeting στο Zoom, λούζετε και χτενίζετε τα μαλλιά σας όταν ξαφνικά βλέπετε την χτένα γεμάτη τρίχες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Χάνετε τα μαλλιά σας; Εξηγεί τους λόγους και προτείνει τρόπο αντιμετώπισης ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος εξειδικευμένος στην Οξφόρδη, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics.

"Τους τελευταίους μήνες από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι δερματολόγοι και πολύ περισσότερο όσοι είμαστε εξειδικευμένοι σε θεραπείες τριχόπτωσης και αποκατάστασης των μαλλιών, έχουμε παρατηρήσει ένα ανησυχητικό μοτίβο: όλο και περισσότεροι άνδρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα αραίωσης των μαλλιών τους κατά τη διάρκεια του lockdown”, υποστηρίζει ο Dr. Τζερμιάς.
Ποιοι παράγοντες εντείνουν την τριχόπτωση και την απώλεια μαλλιών;
"Η περίοδος της πανδημίας που διανύουμε έχει αναμφισβήτητα σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική μας υγεία. Η τριχόπτωση αποτελεί μια από τις δυσάρεστες ‘παρενέργειες’ αυτής της κατάστασης”, επισημαίνει ο γιατρός και εξηγεί τους λόγους που εντείνουν την απώλεια των μαλλιών εν μέσω καραντίνας.

- Έντονο στρες: Η τριχόπτωση λόγω άγχους συμβαίνει όταν τα μαλλιά περνούν από την φάση ανάπτυξης στην φάση ανάπαυσης. Αυτό συμβαίνει μετά από μια στρεσογόνο αιτία, η οποία μπορεί να είναι είτε σωματική είτε ψυχολογική. Αν υποθέσουμε ότι στην καθημερινή μας ζωή αντιμετωπίζουμε διάφορες δόσεις άγχους, μπορείτε να φανταστείτε πόσο έχουν αυξηθεί με την πανδημία. Ωστόσο, η σημαντικότερη αιτία για τη συνεχιζόμενη απώλεια μαλλιών είναι το άγχος που δημιουργείται όταν βλέπουμε να συμβαίνει η τριχόπτωση. Όταν αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι χάνουμε τα μαλλιά μας, τα επίπεδα άγχους αυξάνονται, επιδεινώνοντας το πρόβλημα ακόμη περισσότερο.

- Lockdown και αλλαγές στην καθημερινότητα: Με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα πλαίσια. Για όσους συνήθιζαν να κάνουν εξωτερικές δραστηριότητες σε καθημερινή βάση, η μείωση της βιταμίνης D έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γενική τους υγεία και φυσικά στην υγεία των μαλλιών τους. Επιπλέον, οι αλλαγές στη διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο. Τυχόν μείωση των θρεπτικών συστατικών που παίρνουμε μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα των τριχοθυλακίων στο τριχωτό της κεφαλής.
Μπορεί να σταματήσει η τριχόπτωση και να αποκατασταθεί η πυκνότητα των μαλλιών;
"Η τριχόπτωση και γενικά η αραίωση των μαλλιών μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το ζήτημα είναι να αντιδράσετε άμεσα και να συμβουλευτείτε έγκαιρα τον ειδικό γιατρό, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε”, επισημαίνει ο Dr. Τζερμιάς. Αρχικά, θα πρέπει να κάνετε τριχοσκόπηση, που είναι η πιο αναλυτική μέθοδος διάγνωσης. Με αυτή την εξέταση γίνεται λεπτομερής μελέτη των τριχοθυλακίων, ενώ σε συνδυασμό με το γονιδιακό τεστ τριχόπτωσης ανιχνεύεται η πραγματική αιτία και καθορίζεται η θεραπεία που ταιριάζει στην κάθε περίπτωση. Η τριχοσκόπηση επαναλαμβάνεται κάθε 3 μήνες και αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με συγκριτικές εικόνες πριν και μετά τη θεραπεία.

"Υπάρχουν σύγχρονες, μη επεμβατικές θεραπείες για την ανδρική τριχόπτωση που μπορούν να ενδυναμώσουν αποτελεσματικά τα τριχοθυλάκια και να αποκαταστήσουν την πυκνότητα των μαλλιών”, εξηγεί ο γιατρός. Μεταξύ αυτών, η αυτόλογη μεσοθεραπεία Magellan® TruPRP, η φωτοθεραπεία με χρήση LASER χαμηλής ισχύος, η θεραπεία πλάσματος PRP εμπλουτισμένο με όζον, η οξυγονοθεραπεία, αλλά και θεραπείες βασισμένες σε δραστικές φαρμακευτικές ουσίες. Η συνδυαστική δράση τους ανά περίπτωση ενεργοποιεί τα τριχοθυλάκια και διεγείρει την τριχοφυΐα.

"Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως μία θεραπεία αποδίδει το βέλτιστο αποτέλεσμα όταν ο οργανισμός δεν υποφέρει από έλλειψη σε βιταμίνες και μέταλλα, που ενθαρρύνουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών”, τονίζει ο Dr. Τζερμιάς. "Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να επέμβουμε με την ειδική βιταμινοτεχνία που διαθέτουμε στις κλινικές μας για να δημιουργούμε τα σκευάσματα βιταμινών, απαραίτητα για τον οργανισμό σας”.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com www.tzermias.gr)



Πηγή: Capital.gr