Εμβόλιο της AstraZeneca: Τα δύο καλά νέα που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα της πανδημίας




Μπορεί η Αττική και άλλες περιοχές της χώρας να έχουν μπει σε πιο αυστηρό lockdown, ωστόσο αν δούμε τη συνολική εικόνα έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Τα εμβόλια όλων των εταιρειών που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ δείχνουν αποτελεσματικά και προσφέρουν υψηλό ποσοστό προστασίας από σοβαρή νόσηση, ειδικά στους ηλικιωμένους που κινδυνεύουν περισσότερο.

Και παρότι υπάρχουν καθυστερήσεις που αλλάζουν το εμβολιαστικό πλάνο πολλών ευρωπαϊκών χωρών, μέσα στους επόμενους μήνες η πανδημία θα ελεγχθεί και σταδιακά θα υποχωρήσει.

Εμβόλιο της AstraZeneca: Αποτελεσματικό κατά της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει αντίστοιχη αποτελεσματικότητα κατά του Κεντ, της παραλλαγής του κορονοϊού που κυκλοφορεί στην Βρετανία, όπως και στις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν προηγουμένως, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα δεδομένα, υπό μορφήν προδημοσίευσης που δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, δίνουν στοιχεία από πρόσφατες αναλύσεις που δείχνουν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού στην μείωση του χρόνου αναπαραγωγής και του ιικού φορτίου, γεγονός που μπορεί να μεταφράζεται σε μειωμένη μετάδοση της νόσου, αναφέρει το Πανεπιστήμιο, όπως αναφέρει δημοσίευση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είναι πιο μεταδοτικό το μεταλλαγμένο στέλεχος; Θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα;

Στα ερωτήματα αυτά επιχείρησε να απαντήσει ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας. "Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον Οργανισμό Public Health England, μιλάνε για 20% αύξηση στο attack rate σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τι σημαίνει αυτό; Οι πιθανότητες μετάδοσης όταν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού, είναι κατά 20% περισσότερο αυξημένες σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Η αυξημένη μεταδοτικότητα έχει ως συνέπεια το στέλεχος αυτό να επικρατήσει σταδιακά στην κοινότητα. Συνεπώς αναμένουμε αύξηση της συχνότητας της μετάλλαξης σε βάθος χρόνου. Ωστόσο αυτό το 20% δεν πρέπει να μας τρομάζει, γιατί αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με καλύτερη προσήλωση στα μέτρα ατομικής προστασίας και στα μέτρα ατομικής υγιεινής", κατέληξε.




Πηγή: Capital.gr