Αξιόπιστο τεστ κορονοϊού μέσω του κινητού μας




Μπορεί το κινητό σου να γίνει "όπλο" στον αγώνα κατά της πανδημίας Covid-19; Ναι, απαντούν ερευνητές του πανεπιστημίου της Λιλ της Γαλλίας.

Η ομάδα της Σαμπίν Σουνέριτς αναπτύσσει μια μικρή συσκευή η οποία θα συνδέεται με το κινητό και θα επιτρέπει να πραγματοποιηθούν αξιόπιστα τεστ Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα αυτή η μικρή συσκευή θα τοποθετείται στη θύρα φόρτισης της μπαταρίας. Στη συνέχεια πάνω σε ένα ηλεκτρόδιο σε σχήμα γλωττίδας θα τοποθετείται το ρινοφαρυγγικό δείγμα. Στην επιφάνεια του ηλεκτροδίου, ένας υποδοχέας θα ανακτά τα ιικά μόρια. "Ο ιός περιβάλλεται από πρωτεΐνες, τις οποίες ονομάζουμε πρωτεΐνες Spike, και αυτές οι Spike θα αναγνωρίζονται από το "νανοσωλήνα" που είναι συνδεδεμένος στο ηλεκτρόδιο μας. Θα έχουμε ένα ηλεκτρικό σήμα που αλλάζει", δήλωσε στο BFMTV η Σαμπίν Σουνέριτς.

"Στη συνέχεια, το λογισμικό που έχουμε "κατεβάσει" στο smartphone μας θα αναλύει τα δεδομένα που ελήφθησαν, και σε 10 λεπτά, μπορεί να δώσει το αποτέλεσμα. "Θα μπορεί να πει αν είσαστε θετικοί στον ιό ή όχι", προσθέτει η ερευνήτρια. Η αξιοπιστία θα είναι 90%, στο ίδιο επίπεδο με ένα PCR τεστ", είπε.

Στόχος της ομάδας είναι να διατεθεί αυτό το τεστ στην αγορά. "Έχουμε συζητήσεις με εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρόδια για να μπορέσουμε να το βγάλουμε γρήγορα στην παραγωγή", ανέφερε ο Ντέιβις Ντέβος, νευρολόγος και καθηγητής ιατρικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λιλ.

"Πάνω απ 'όλα, θέλουμε να είναι εργονομικό ώστε όλοι να μπορούν να το κάνουν με ένα τεστ σάλιου", πρόσθεσε.

Πηγή: Capital.gr