Κέικ με μέλι και ελαιόλαδο



Ένα κέικ με μέλι αντί για ζάχαρη και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Μια υγιεινή εκδοχή στο παραδοσιακό κέικ βανίλιας που έφτιαχνε η μαμά σου.
Στις συνταγές με λίγα υλικά το μεγαλύτερο ρόλο παίζει ποιότητα της πρώτης ύλης.


Υλικά

  • 200 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γρ. θυμαρίσιο μέλι
  • 3 αυγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 ml χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
  • 1 κ.γ. baking powder


Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170°C
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά στοιχεία δηλαδή τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τη βανίλια, το χύμο και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
  • Χτυπάμε καλά με ένα αυγοδάρτη
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
  • Ενώνουμε τα στερά με τα υγρά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  • Μεταφέρουμε σε μια αντικοληητική φόρμα 30 εκ. x 17 εκ. Αν δεν έχουμε αντικολλητική φόρμα καλύπτουμε με ελαιόλαδο και αλεύρι τη φόρμα μας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175°C για 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
  • Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.



Πηγή: Cool Artisan