Συνταγές
Κέικ με μέλι και ελαιόλαδο
Ένα κέικ με μέλι αντί για ζάχαρη και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Μια υγιεινή εκδοχή στο παραδοσιακό κέικ βανίλιας που έφτιαχνε η μαμά σου.
Στις συνταγές με λίγα υλικά το μεγαλύτερο ρόλο παίζει ποιότητα της πρώτης ύλης.
Υλικά
- 200 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 200 γρ. θυμαρίσιο μέλι
- 3 αυγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 ml χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
- 1 κ.γ. baking powder
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170°C
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά στοιχεία δηλαδή τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τη βανίλια, το χύμο και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
- Χτυπάμε καλά με ένα αυγοδάρτη
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
- Ενώνουμε τα στερά με τα υγρά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Μεταφέρουμε σε μια αντικοληητική φόρμα 30 εκ. x 17 εκ. Αν δεν έχουμε αντικολλητική φόρμα καλύπτουμε με ελαιόλαδο και αλεύρι τη φόρμα μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175°C για 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
- Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Πηγή: Cool Artisan