Παραδοσιακό πρασομπούρεκο

πρασομπούρεκο, συνταγή, πρασόπιτα, leak, pie, onion, feta cheese, φέτα, σπιτικό φύλλο, cool artisan, Γαβριήλ Νικολαΐδης

Πρασομπούρεκο! Είναι μια ρουστίκ εκδοχής της πρασοτυρόπιτας, με ωραίο, σπιτικό, τραγανό φύλλο!

Για τη ζύμη

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. τσαγιού σπορέλαιο ή ηλιέλαιο (αλλά οχι ελεαιόλαδο γιατί θα γίνει πολύ βαρύ)
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ. τσαγιού)
  • λίγο φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι λιωμένο)
Εκτέλεση
  • Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και προσθέτουμε νερό ανακατεύοντας καλά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει καθόλου στα χέρια.
  • Προσθέτουμε αλεύρι ή νερό για να πετύχουμε τη σωστή υφή.
  • Την αφήνουμε σκεπασμένη με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα για 20 λεπτά.
  • Έπειτα την χωρίζουμε σε δύο μέρη, πλάθοντας δύο στρογγυλές μπάλες
  • Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια το κάθε κομμάτι σε μέγεθος μεγάλου πιάτου.
  • Αλοίφουμε με το βούτυρο.
  • Αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο.

Για την γέμιση

Υλικά
  • 5 πράσα
  • 6 αυγά
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού τρίμματα φέτας
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε τα πράσα, κόβουμε το πράσινο μέρος, τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τα ζεματάμε για 2΄-3΄ σε νερό που βράζει.
  • Τα στραγγίζουμε καλά.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και τα σοτάρουμε για 2΄-3΄ να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε το γάλα, το βασιλικό και το σιμιγδάλι.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Τη βγάζουμε από τη φωτιά και ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα όπως τη μπεσαμέλ.
  • Τέλος προσθέτουμε τη φέτα και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ανοίγουμε δύο μεγάλα φύλλα με τη ζύμη και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 34 εκ. ή 36 εκ. (εγώ το έκανα με τσέρκι)
  • Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί ελαφρώς σουρωμένο, με πτυχές (για πιο τραγανό αποτέλεσμα).
  • Αδειάζουμε τη γέμιση, απλώνοντάς τη σε λεπτή στρώση.
  • Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο με πτυχές.
  • Γυρίζουμε τις ενώσεις των δύο φύλλων.
  • Αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια με λίγο λάδι.
  • Ψήνουμε το πρασομπούρεκο για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να ροδίσει καλά.


Πηγή: Cool Artisan