Ιχθυέλαιο: 3 οφέλη στην υγεία των ανδρών




Το ιχθυέλαιο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα συμπληρώματα διατροφής, πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα. Ποιος είναι όμως ο ρόλος του στην καλή μας υγεία και συγκεκριμένα στην υγεία των ανδρών;

Το ιχθυέλαιο και τα πολύτιμα λιπαρά οξέα

Το ιχθυέλαιο προέρχεται από διάφορα είδη λιπαρών ψαριών, όπως τόνο, ρέγκα και σκουμπρί. Είναι ένα πολύ δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής χάρη στην μεγάλη του περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία δεν μπορεί να μπορεί να παρασκευάσει μόνος του οργανισμός. Δύο από τις πιο γνωστές μορφές ω3 είναι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαενοϊκό οξύ (DHA). Η επαρκής πρόσληψη των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων έχει συνδεθεί με οφέλη υγείας και κυρίως με την καρδιαγγειακή και την εγκεφαλική υγεία.
Τα πιθανά οφέλη από το ιχθυέλαιο στην υγεία των ανδρών

Διανοητική υγεία

Έρευνες που έχουν γίνει συσχετίζουν την κατάθλιψη με χαμηλότερα επίπεδα των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στο αίμα. Σε μια μικρή μελέτη σε 23 ανθρώπους που δημοσιεύτηκε στο Psychiatry Research βρέθηκε ότι η χορήγηση συμπληρώματος ω3 βοήθησε στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε 3 εβδομάδες.

Ένας άλλος ενδιαφέρον συσχετισμός, είναι ανάμεσα στην κατάθλιψη και τα προβλήματα μνήμης. Όπως δείχνει μελέτη η χορήγηση DHA, μόνου ή σε συνδυασμό με ΕΡΑ, μπορεί να βελτιώσει σε κάποιους ανθρώπους τα προβλήματα μνήμης.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να πούμε ότι ενώ υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων με λιπαρά ωμέγα 3 μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της διανοητικής φθοράς, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ανασκόπηση του 2019 επισημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Καρδιαγγειακή υγεία

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι μία από τις βασικές αιτίες θανάτου στους άντρες - αλλά πλέον και στις γυναίκες. Όπως έχει αποδειχτεί από έρευνες η κατανάλωση ιχθυελαίου μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά, μειώνοντας ορισμένους από τους παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα, το ιχθυέλαιο μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης, ενώ μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί σημαντικά η HDL "κακή" χοληστερόλη.

Γονιμότητα

Το ιχθυέλαιο φαίνεται πως μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα στους άντρες. Μελέτη του 2020 σε νέους άντρες , βρήκε πως εκείνοι που κατά δήλωσή τους κατανάλωναν συμπλήρωμα διατροφής με ιχθυέλαιο είχαν υψηλότερο όγκο και ποιότητα σπέρματος. Είχαν επίσης πιο υγιές προφίλ στη θυλακιοτρόπο ανθρώπινη ορμόνη (FSH) και την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH), οι οποίες είναι και οι δύο βασικές για τη ρύθμιση της παραγωγής σπέρματος. Παρότι η μελέτη δεν μπορεί να καταλήξει ότι η βελτίωση οφείλεται στο ιχθυέλαιο, υποδεικνύει πως μπορεί να παίζει ρόλο.

Πηγή: Capital.gr