Νέα μέθοδος δίνει ελπίδα σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση να μείνουν έγκυοι με δικά τους ωάρια




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Η χορήγηση πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος (PRP) και γοναδοτροπινών στις ωοθήκες φάνηκε πως αποκαθιστά τη λειτουργία των ωοθηκών σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να καθυστερήσουν τη στιγμή που θα γίνουν μητέρες, η μέση ηλικία που μένει έγκυος για πρώτη φορά μία γυναίκα συνεχώς αυξάνεται.

Για ορισμένες από αυτές τις γυναίκες όμως, οι ελπίδες να μείνουν έγκυοι μειώνονται δραματικά όταν σταματήσει η λειτουργία των ωοθηκών τους πριν την ηλικία των 45 ετών.Εκτιμάται ότι περίπου το 12,2% των γυναικών έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση.

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της ικανότητας μιας γυναίκας να μείνει έγκυος και σε αυτές τις περιπτώσεις η μόνη πιθανότητα να γίνει μητέρα είναι με ωάρια δότριας.

Μέθοδοι που είχαν δοκιμαστεί μέχρι τώρα
Η επιστημονική κοινότητα έχει μελετήσει διάφορες επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης των ωοθηκών.

Σε γυναίκες με πρωτοπαθή ανεπάρκεια των ωοθηκών, έχει δοκιμαστεί η χορήγηση του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος, αλλά δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους επιστήμονες τόσο στα κριτήρια επιλογής των γυναικών για την εφαρμογή της μεθόδου, όσο και στον τρόπο παρασκευής του δείγματος και την τοποθέτησή του.

Οι επιστήμονες στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν αυτές τις γυναίκες, δοκιμάζουν καινούργιες τεχνικές αποκατάστασης της γονιμότητας εμμηνοπαυσιακών γυναικών. Μία από αυτές παραδείγματος χάριν είναι η καλλιέργεια ωοθυλακίων στο εργαστήριο.

Η νέα μέθοδος αποκατάστασης της λειτουργίας των ωοθηκών
Οι ερευνητές, σε μία πιλοτική μελέτη μικρής κλίμακας, έκαναν έγχυση πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος και γοναδοτροπινών στις ωοθήκες γυναικών που είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.

Μετά τη θεραπεία, 11 από τις 12 συμμετέχουσες στη μελέτη, είχαν και πάλι περίοδο και μία έμεινε έγκυος. Η εγκυμοσύνη επιβεβαιώθηκε με υπερηχογράφημα και το έμβρυο είχε καρδιακό παλμό.

Κατά τη μελέτη, πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, παρασκευάστηκε μετά από ειδική φυγοκέντριση 40 mL περιφερικού αίματος της ίδιας της ασθενούς.

Το παρασκεύασμα εμπλουτίστηκε με rFSH 300 μονάδες Gonal-F και στη συνέχεια εγχύθηκε υπό λαπαροσκοπική καθοδήγηση στον φλοιό της ωοθήκης.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την παραγωγή ωοθυλακίων στις γυναίκες, τόσο υπερηχογραφικά, όσο και ορμονικά για 6 μήνες. Στις γυναίκες που αποκαταστάθηκε η λειτουργία των ωοθηκών έγινε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αν και απαιτούνται περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της νέας μεθόδου, τα αρχικά αποτελέσματα προσφέρουν ελπίδα σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν παιδί χρησιμοποιώντας δικά τους ωάρια στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αυτή η πιλοτική μελέτη, που διερεύνησε την αποτελεσματικότητα των ενέσεων με πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα και γοναδοτροπίνες στις ωοθήκες γυναικών με πρόωρη εμμηνόπαυση, δείχνει ότι η αναγεννητική ιατρική είναι πολλά υποσχόμενη στον τομέα της αποκατάστασης ή επιμήκυνσης της γονιμότητας των γυναικών.

Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού γυναικών, προκειμένου να αποδειχθεί εάν η νέα θεραπεία είναι μία πραγματικά βιώσιμη επιλογή για γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση που θέλουν να μείνουν έγκυοι χρησιμοποιώντας τα δικά τους ωάρια.


Πηγή: Capital.gr