Έρευνα: Οι έγκυοι που πίνουν πολύ καφέ γεννούν πιο μικρά μωρά




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και σε ποσότητες μικρότερες από τα συνιστώμενο όριο των 200 mg ανά ημέρα, συνδέεται με τη γέννηση μικρότερων μωρών.

Η πολύχρονη μελέτη κοόρτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν καθόλου ή έπιναν μικρές ποσότητες καφεΐνης (επίπεδα καφεΐνης πλάσματος ? 28 ng / mL) γέννησαν παιδιά που ζύγιζαν 84 γραμμάρια λιγότερο, ήταν 0,44 μικρότερα σε μήκος, είχαν μικρότερη περιφέρεια κεφαλής κατά 0,28 εκατοστά, μικρότερη περιφέρεια βραχίονα κατά 0,25 cm και μικρότερη περιφέρεια μηρού κατά 0,29 εκατοστά.

"Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει για την καφεΐνη και το μέγεθος των νεογέννητων, έχουν επικεντρωθεί στο βάρος γέννησης και το μήκος και βασίζονται σε στοιχεία που οι ίδιες οι έγκυοι δήλωναν για την ποσότητα της καφεϊνης που είχαν καταναλώσει", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Κάθριν Γκραντζ, από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD),

Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα από τις μελέτες NICHD Fetal Growth Studies – Singletons, στις οποίες συμμετείχαν 2.055 μη καπνίστριες γυναίκες, που αντιμετώπιζαν χαμηλό κίνδυνο για ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου σε 12 κλινικές των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2009 μέχρι το 2013. Για όλες υπήρχαν πλήρη στοιχεία για την κατανάλωση καφεϊνης.

"Στις μελέτες NICHD για την εμβρυϊκή ανάπτυξη, έχουμε πολλά δεδομένα από πολλαπλές μετρήσεις της νεογνικής ανθρωπομετρίας ώστε να χαρακτηρίσουμε πιο συγκεκριμένα το μέγεθος των νεογέννητων, καθώς και αντικειμενικές μετρήσεις συγκεντρώσεων καφεΐνης στο πλάσμα του αίματος, αλλά και του πρωτογενούς μεταβολίτη της, της παραξανθίνης", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης.

Οι δύο κύριες πηγές πρόσληψης καφεΐνης ήταν ο καφές (35%) και τα καφεϊνούχα αναψυκτικά (41%).

Η καφεΐνη αξιολογήθηκε από τις συγκεντρώσεις καφεΐνης και παραξανθίνης στο αίμα, αλλά και από την αυτοαναφερόμενη κατανάλωση καφεΐνούχων ποτών από τη 10η μέχρι τη 13η εβδομάδα της κύησης. Ο μεταβολισμός της καφεΐνης ορίστηκε ως γρήγορος ή αργός, με βάση γενετικές πληροφορίες (του γονότυπου από την παραλλαγή του νουκλεοτιδίου rs762551).

Προηγούμενες μελέτες για την καφεΐνη στην εγκυμοσύνη, είχαν διαπιστώσει χαμηλότερο βάρος γέννησης μετά την κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων καφεΐνης - συνήθως 200 έως 300 χιλιόγραμμα ή 2 έως 3 φλιτζανιών καφέ καθημερινά.

Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος σε αυτή τη μελέτη, κατανάλωναν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερη καφεΐνη(περίπου 35 mg την ημέρα και μόνο 16 γυναίκες ανέφεραν ότι έπιναν περισσότερα από 200 mg ημέρα).

Εξεπλάγησαν λοιπόν όταν διαπίστωσαν ότι ακόμα και αυτές οι ποσότητες καφεϊνης συνδέονται με τη γέννηση μικρότερων μωρών. Εντυπωσιακή ήταν επίσης η διαπίστωση ότι το μειωμένο βάρος των νεογέννητων σχετίζεται με μειωμένες μετρήσεις στα οστά και τους μυς, αλλά όχι και στις πτυχές του δέρματος και το λίπος. Αυτό δείχνει ότι καθώς αυξάνεται η κατανάλωση καφεϊνης, μειώνεται η μυϊκή μάζα.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να αξιολογήσουν τα υπερηχογραφήματα και τις μετρήσεις για την ανάπτυξη των εμβρύων, ώστε να προσδιορίσουν σε ποιο στάδιο της κύησης ξεκινούν οι επιπτώσεις της καφεΐνης στην ανάπτυξη του εμβρύου.


Πηγή: Capital.gr