Στυτική Δυσλειτουργία: Νέες ενδαγγειακές μέθοδοι για τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της




Γράφουν οι Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας, Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Πανεπιστημιακή Κλινική Muenster Γερμανίας και ο Δρ. Χρήστος Κομνηνός, Χειρουργός - Ουρολόγος - Ανδρολόγος, Διευθυντής Κέντρου Αναπλαστικής και Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνό παθολογικό εύρημα που εμφανίζεται σε άνδρες άνω των 40 ετών. Έχει σταδιακά αναχθεί σε ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και μειωμένης ποιότητας ζωής, λόγω της σταδιακής γήρανσης του ανδρικού πληθυσμού. Οι αιτίες είναι πολλαπλές, οι πιο συχνές όμως είναι οι αιτίες που προκαλούν κακή αιμάτωση του πέους ή αιτίες που οδηγούν σε αδυναμία συσσώρευσης ή διατήρησης του αίματος σε αυτό.

Η στυτική δυσλειτουργία σε αριθμούς

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι η στυτική δυσλειτουργία αφορούσε 152 εκατομμύρια άνδρες το 1995, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 322 εκατομμύρια άνδρες το 2025. Πολύ πιο ενδιαφέρον είναι ότι η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας εξαιτίας κακής αιμάτωσης ενδέχεται να είναι ένα πρώιμο σημάδι στεφανιαίας νόσου, καθώς 46% των ασθενών αυτών εμφανίζουν προβλήματα στύσης. Αυτό σημαίνει ότι ασθενείς με διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη, χρόνιοι καπνιστές ή με υψηλή αρτηριακή πίεση θεωρούνται αυτόματα ασθενείς υψηλού ρίσκου για στυτική δυσλειτουργία, λόγω αποφράξεων των αγγείων που αιματώνουν το πέος. Η κακή αιμάτωση του πέους λόγω αποφράξεων των μεσαίων και μεγάλων αγγείων μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με την σύμπραξη ουρολόγων και ειδικών στην ενδαγγειακή χειρουργική.

Ποιες είναι οι κλασσικές μέθοδοι αποκατάστασης;

Μετά από τη διενέργεια ενός triplex της πεϊκής αρτηρίας, ο θεράπων ουρολόγος/ανδρολόγος διακρίνει εάν υπάρχει υπόνοια κακής αιμάτωσης. Σε αυτούς τους ασθενείς χορηγούνταν ειδικά φάρμακα (αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5) στα οποία ένα μεγάλο μέρος των ασθενών παραμένει ανθεκτικό ή λόγω στεφανιαίας νόσου δεν επιτρέπεται να τα λάβει. Το επόμενο βήμα είναι η διενέργεια ενδοπεϊκών ενέσεων με αγγειοδιασταλτικές ουσίες από τον ίδιο τον ασθενή. Σε μερικούς ασθενείς, ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν πρόβλημα στην αιμάτωση του πέους λόγω αποφράξης στα πολύ μικρά αγγεία, διενεργούνται κρουστικά κύματα πέους με σκοπό την δημιουργία νέων αγγείων. Η τελική λύση είναι η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης που θεωρείται ο "χρυσός κανόνας" στη χειρουργική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Ποιες είναι οι νέες ενδαγγειακές τεχνικές αντιμετώπισης;

Η νέα μέθοδος βασίζεται στην αξιολόγηση των μεγάλων και μεσαίων αγγείων που αιματώνουν το πέος μέσω τη διενέργειας αξονικής αγγειογραφίας των αγγείων της λεκάνης του ασθενούς, αμέσως με την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας ή κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων θεραπειών. Η αρτηρία που αιματώνει το πέος είναι η έσω λαγόνιος αρτηρία και ο κλάδος αυτής που ονομάζεται έσω αιδοιϊκή αρτηρία. Σε περίπτωση που υπάρχει στένωση ή απόφραξη των αγγείων που φτάνουν μέχρι και τα 2 χιλιοστά, μπορεί ο αγγειοχειρουργός να ανοίξει τα αγγεία αυτά, ελάχιστα επεμβατικά, με ειδικά μπαλόνια τα οποία έχουν φαρμακευτική επικάλυψη ώστε να εμποδίσουν μελλοντική απόφραξη. Η αύξηση της αιμάτωσης του πέους οδηγεί σε βελτίωση της στύσης, σε συνδυασμό με την παράλληλη συνέχιση της φαρμακευτικής θεραπείας ή των κρουστικών παλμών, για 3 έως 6 μήνες.

Ποιος είναι ο ρόλος του διοξειδίου του άνθρακα στη διάγνωση και θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας;

Σε περιπτώσεις που οι αρτηρίες που αιματώνουν το πέος δεν εμφανίζουν αποφράξεις και παρά τη χρήση κρουστικών παλμών δεν υπάρχει βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας, είναι πολύ πιθανή η ύπαρξη της λεγόμενης ίνωσης του σηραγγώδους σώματος. Η διαγνωστική αγγειογραφία με διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ίνωσης και να διευκολύνει τους θεράποντες ουρολόγους/ανδρολόγους στην γρηγορότερη κι αποτελεσματικότερη επιλογή της σωστής θεραπείας (χρήση ενδοπεϊκής πρόθεσης).

Εξειδίκευση και Οργανωμένες Νοσοκομειακές δομές:

Οι επεμβάσεις αντιμετώπισης των παραπάνω παθήσεων απαιτούν εξειδίκευση, σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό, και την άριστη συνεργασία της Διεπιστημονικής ομάδας. Η καθημερινή ενημέρωση για τις επιστημονικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε στα νοσοκομεία του Ομίλου, την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα επεμβατική λύση, όσο σύμπλοκη κι αν είναι.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.


Πηγή: Capital.gr