Καρδιακή προσβολή: Κι αν μπορούσε να αναγεννηθεί ο κατεστραμμένος ιστός;




Οι καρδιακές προσβολές ευθύνονται για περίπου το 25% των θανάτων στις ΗΠΑ. Και παρά τις εξελίξεις στις θεραπείες, τα ποσοστά θανάτου σε ανθρώπους άνω των 65 ετών που έχουν επιβιώσει από καρδιακή προσβολή είναι αξιοσημείωτα υψηλά:

Το 24% αυτής της ηλικιακής ομάδας που επιβίωσε από καρδιακή προσβολή θα χάσει τη ζωή του μετά από ένα χρόνο
Το 51% μετά από 5 χρόνια
Το 65% μετά από 8 χρόνια

Πώς επιδρά η καρδιακή προσβολή στο μυ της καρδιάς

Η καρδιακή προσβολή προκαλεί το "θάνατο" των καρδιομυοκυττάρων και τη θέση των τραυματισμένων αυτών κυττάρων αντικαθιστά ουλώδης ιστός. Αυτό μειώνει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα, οδηγώντας σε κάποιες περιπτώσεις σε καρδιακή ανεπάρκεια, μία νόσο που μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Σε αυτή την περίπτωση, η μόνη θεραπεία θα ήταν η μεταμόσχευση καρδιάς, καθώς όμως υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα οργάνων, για τους περισσότερους ανθρώπους η λύση αυτή είναι ανέφικτη. Όσο για τη δυνατότητα της καρδιάς να αναγεννάται φυσικά, αυτή είναι πολύ περιορισμένη. Το σώμα αντικαθιστά τα καρδιομυοκύτταρα σε ποσοστό 1% το χρόνο στην ηλικία των 25 ετών κα 0,45% το χρόνο στην ηλικία των 75.

Αναγεννητικές ιδιότητες

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, το ψάρι ζέφρα αναγεννά την καρδιά και άλλα όργανα μετά από τραυματισμό τους. Κάτι ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι πως το συγκεκριμένο ψάρι έχει ίδιο γονιδίωμα με τον άνθρωπο σε ποσοστό 70%. Σε συνδυασμό με άλλες του ιδιότητες, το ψάρι αυτό γίνεται το ιδανικό μοντέλο για τη μελέτη της αναγέννησης οργάνων προσβλέποντας στην εφαρμογή τους στη θεραπεία νοσημάτων του ανθρώπου. Μέχρι πρόσφατα όμως, αποτελούσε ακόμη μυστήριο ο τρόπος που το ψάρι ζέβρα επιδιόρθωνε τον κατεστραμμένο καρδιακό ιστό.

Πρόσφατα, ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιστούτο για την Καρδιά Victor Chang, στην Αυστραλία, βρήκαν ότι μία πρωτεΐνη, η KLF1, παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι η KLF1 ήταν σημαντική για την παραγωγή των ερυθρών κυττάρων. Αυτή η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η KLF1 παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη αναγέννηση και θεραπεία του κατεστραμμένου καρδιακού μυ στα ψάρια ζέβρα.

Μια αποκάλυψη που αλλάζει το παιχνίδι

"Η έρευνά μας προσδιόρισε έναν μυστικό διακόπτη που επιτρέπει στα καρδιακά κύτταρα να διασπώνται και να πολλαπλασιάζονται μετά από έναν τραυματισμό της καρδιάς" ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Kazu Kikuchi. "Η διαδικασία αυτή ενεργοποιείται όταν χρειάζεται και απενεργοποιείται όταν η καρδιά έχει πλήρως θεραπευτεί".

Μιλάμε λοιπόν για μια τεράστια αλλαγή στην ανάρρωση από καρδιακή προσβολή; Προφανώς η μελέτη είναι πολύ ενθαρρυντική και όπως αναφέρουν οι ερευνητές θα μπορούσε δυνητικά να σώσει πολλές ζωές και να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Ωστόσο, η αποσαφήνιση του ρόλου της KLF1 θα χρειαστεί επιπλέον έρευνα. Εάν μελλοντικές μελέτες δείξουν πώς μπλοκάρεται η μυοκαρδιακή πλαστικότητα και επανενεργοποιείται στον άνθρωπο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες θεραπείες που θα μπορούσαν να μειώσουν ή να αντιστρέψουν τη βλάβη που προκαλεί στην καρδιά μια καρδιακή προσβολή.



Πηγή: Capital.gr